Suzy Manuela Prajea, profesoara nominalizată la premiul „Global Teacher 2016”: O recunoaştere a şcolii româneşti de matematică

34

Directorul Colegiului Național ”Traian” din Drobeta Turnu Severin, profesoara de matematică Suzy Manuela Prajea a fost nominalizată, în premieră pentru un cadru didactic din România, la premiul ”Global Teacher -2016″, ediția a II-a, care se va decerna în luna martie a anului viitor la Forumul Global pentru Educație și Aptitudini (GESF) din Dubai.

Prajea a fost inclusă în lista primilor 50 de candidați dintre cei 8.000 de aspiranți din 128 de țări.

Într-un interviu acordat AGERPRES, Suzy Manuela Prajea, absolventă a Facultății de Matematică a Universității de Vest din Timișoara, unde și-a finalizat și doctoratul, vorbește despre importanța acestei nominalizări pentru învățământul românesc dar și despre misiunea cadrului didactic în ceea ce privește educația generațiilor viitoare.

AGERPRES: Doamnă profesoară Suzy Manuela Prajea, ce importanță are pentru dumneavoastră această nominalizare?

Suzy Manuela Prajea: În primul rând reprezintă o recunoaștere internațională a eforturilor proprii depuse în studierea matematicii și, în același timp, demonstrează că școala de matematică românească este bine cotată în lume. De fapt, acest premiu Nobel pentru profesori, cu o valoare de un milion de dolari, a fost creat în scopul recunoașterii contribuției unor profesori în direcția prestațiilor didactice excepționale, a valorii lor. Matematica nu a reprezentat pentru mine neapărat un hobby, ci a fost o dorință de a face o carieră. În clasele a VIII și a XI-a deja devenisem olimpică.

Citeste si:  Infrastructura educaţională din Drobeta Turnu Severin va fi modernizată prin PNDL

AGERPRES: Dragostea pentru matematică ați transmis-o și elevilor dumneavoastră de la Colegiul Național ”Traian” din Drobeta Turnu Severin?

Suzy Manuela Prajea: Da, am pregătit multe generații de elevi. Am investit în pregătirea lor cu o muncă asiduă și multă dragoste. Pe parcursul ultimilor 25 de ani am obținut cu aceștia 64 de premii internaționale, 133 de premii naționale și peste 430 de premii județene. M-am străduit, în activitatea didactică, să le insuflu acestora interesul pentru includerea elementelor matematicii în lumea reală, concentrându-le continuu atenția pe tehnicile tradiționale de învățare și repetare a unor concepte teoretice specifice acestei științe. Așa se explică de ce mulți dintre elevii mei sunt studenți la Universitățile Harvard și Princeton.

AGERPRES: Este adevărat că ați devenit cunoscută în lume prin rezultatele notabile realizate prin implementarea unor proiecte educaționale?

Suzy Manuela Prajea: Da, este adevărat. Din anul 2012 și până în prezent am dezvoltat mai multe proiecte cu resurse financiare NASA. Ele s-au referit la cercetarea spațiului, la studiul misiunilor spațiale, la încălzirea globală. Am căutat să rezolvăm multe dintre fenomenele, tainele și conceptele ce le presupun acestea, prin cercetarea științifică, adică prin utilizarea teoretică a Științei, Tehnologiei, Inginerii și Matematicii (STEM).

Citeste si:  Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în februarie 2020 a depăşit 630 de milioane de lei

AGERPRES: Ce altceva ați mai adăugat în palmaresul dumneavoastră?

Suzy Manuela Prajea: Printre multe altele aș putea să amintesc faptul că în 2014 am beneficiat de o bursă oferită de Compania Internațională de Sponsorizare a Zborurilor Spațiale ”Honeywell”. Aceasta se acordă anual pentru profesorii devotați cauzei nobile de a inspira și a determina tânăra generație să studieze științele exacte.

AGERPRES: Revenind la nominalizarea pentru premiul ”Global Teacher—2016″, vă aflați pe lista scurtă a celor 50 de profesori întocmită de Comitetul de Acordare a Premiului…

Suzy Manuela Prajea: Da, în luna februarie 2016 vor fi anunțați primii 10 candidați care vor fi finaliști. Câștigătorul va fi stabilit de Academia Premiului „Global Teacher” dintre aceștia, toți urmând să fie invitați în Dubai pentru ceremonia de înmânare a premiului la Forumul Global pentru Educație și Aptitudini (GESF), prilej cu care va fi cunoscut și câștigătorul.

Citeste si:  Comportamentul unei lady

AGERPRES: Doamnă profesoară, dacă veți primi oferta de a pleca din țară pentru a preda într-una dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, o veți face?

Suzy Manuela Prajea: Nu. Locul meu, misiunea mea sunt aici, în România. Aici, și numai aici sunt acasă. Am obligația de a pregăti tineri matematicieni să ajungă valori recunoscute în lumea întreagă.

***

Fundația Varkey a lansat, în 2014, Premiul Global pentru Educație, un fel de premiu Nobel în domeniul învățământului care funcționează sub patronajul Alteței Sale Șeic Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite. Concursul internațional are drept obiectiv punerea în valoare a meseriei de cadru didactic, este deschis profesorilor din toate țările, iar prima ediție a reunit 1.300 de candidaturi provenite din 127 țări. Câștigătoarea primei ediții, anunțat în martie 2015, a fost o profesoară din SUA, Nancie Atwell, care predă într-o școală din statul Maine după o metodă inovatoare pentru a încuraja elevii să citească și să-și amelioreze exprimarea în scris. Ea și-a donat premiul școlii sale. Premiul este în valoare de un milion de dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/teacherprize

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata