Gruparea Statul Islamic a „revoluţionat” terorismul, afirmă directorul FBI

Gruparea Statul Islamic (SI) a ‘revoluționat’ terorismul căutând să inspire atacuri la scară mică executate de persoane individuale în întreaga lume, folosind în acest scop rețelele de socializare, comunicații criptate și propagandă abil produsă, a declarat miercuri directorul FBI, James Comey, potrivit Reuters.

„Al-Qaida din timpul părinților voștri era un model foarte diferit de amenințarea cu care ne confruntăm astăzi”, a afirmat el la o conferință privind contraterorismul la New York.

Comey a precizat că Biroul Federal de Investigații (FBI) are ‘sute’ de anchete, în toate cele 50 de state americane, care implică potențiale planuri de atac inspirate de Statul Islamic.

Citeste si:  Serviciile secrete britanice l-au identificat pe ucigaşul ziaristului american James Foley

Afirmațiile sale vin în contextul în care există în continuare o tensiune în SUA la două săptămâni după ce un cuplu căsătorit a împușcat și ucis 14 persoane la San Bernardino (California), într-un atac inspirat de Statul Islamic.

Gruparea este instalată în Irak și Siria, unde controlează teritorii largi și unde a instaurat un așa-numit califat. SI a revendicat atacurile de la Paris de la 13 noiembrie soldate cu 130 de morți.

Comey a spus că Statul Islamic știe să folosească foarte bine rețelele de socializare, în special Twitter, pentru a contacta posibili adepți în SUA și în alte părți.

Citeste si:  Primele bombardamente britanice în Siria

„Twitter funcționează ca mijloc de a vinde cărți, de a promova filme, dar și ca mijloc de a alimenta terorismul — de a vinde crima”, a spus șeful FBI.

Statul Islamic folosește o criptare totală atunci când intră în contact cu persoane despre care consideră că sunt dispuse să comită atacuri în numele său, a precizat Comey.

Acest lucru reprezintă o provocare semnificativă pentru anchetatori, care se simt deseori împiedicați în activitatea lor, chiar și atunci când au dispoziții ale instanței care le oferă acces la diverse dispozitive.

Citeste si:  SUA vor acţiona în Siria dacă vor fi ameninţate de Statul Islamic

Comey a mai declarat că instituțiile de aplicare a legii și companiile din domeniul tehnologic pot lucra împreună pentru a rezolva această problemă fără a afecta dreptul la confidențialitate.

„Nu vom distruge internetul. Nu vom pune în pericol securitatea oamenilor”, a spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata