O maimuţă gigant a dispărut de pe Pământ în urmă cu 1 milion de ani din cauza incapacităţii de a se adapta la schimbările climatice

Gigantopitecul, o maimuță uriașă cu alură de King Kong, a dispărut de pe suprafața Pământului în urmă cu un milion de ani, din cauza incapacității sale de a se adapta la schimbările climatice, susțin oamenii de știință, citați de AFP.

Cu o înălțime de 2-3 metri și o greutate care varia între 200 și 500 de kilograme, gigantopitecul va rămâne, probabil, cea mai mare maimuță din istoria planetei.

Rămășițele de gigantopitec disponibile cercetătorilor — care se reduc în prezent la patru maxilare inferioare și la „sute sau mii de dinți izolați” — nu le permit acestora să ofere prea multe informații cu privire la acest „monstru”.

Citeste si:  Cel mai mare stadion din lume (150.000 locuri) se va redeschide la Phenian în acest an

Aceste rămășite „sunt în mod clar insuficiente pentru a spune dacă animalul a fost biped sau patruped sau chiar să ne imaginăm proporțiile sale”, a declarat pentru AFP Hervé Bocherens, de la Centrul Senckenberg pentru evoluție umană și paleo-mediu din Germania, co-autor al unui studiu pe această temă publicat pe site-ul revistei Quaternary International.

Alături de o echipă internațională de cercetători, Bocherens a studiat emailul dinților de gigantopitec, ajungând la concluzia că acesta trăia doar în păduri.

„Rezultatele noastre indică faptul că aceste primate mari trăiau doar în păduri, de unde își obțineau hrana”, a indicat Bocherens, adăugând că gigantopitecii au fost vegetarieni.

Citeste si:  OMM: Trebuie să ne pregătim în viitor pentru mai multe zile caniculare, nopţi calde şi valuri de căldură

Pentru cercetători, dimensiunea acestei maimuțe și limitarea la un singur tip de habitat a condus la dispariția sa. Spre deosebire alte rude ale sale, care trăiesc încă în păduri și au un metabolism lent, supraviețuind cu puțină mâncare, „gigantopitecul — din cauza dimensiunilor sale — avea nevoie cu siguranță de o mare cantitate de hrană”, a explicat cercetătorul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto; comicvine.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata