ANRE: Marii consumatori de energie vor fi scutiţi de la plata certificatelor verzi după emiterea acordurilor de exceptare

Marii consumatori de energie vor fi scutiți de la plata unei părți a certificatelor verzi numai după ce le-au fost emise acordurile de exceptare, nu începând cu 1 ianuarie 2015, astfel că va fi menținută pentru anul trecut cota obligatorie de 0,274 certificate verzi pe MWh, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit ANRE, legislația din domeniu precizează că „exceptarea […] se aplică la cota obligatorie de achiziție de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obținut acordul de exceptare’, fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate. În plus, cel care a adoptat norma civilă este competent să facă și interpretarea ei oficială.

Citeste si:  Preţul gazelor pentru populaţie va scădea cu 2-3% de la 1 mai

„În aceste condiții, până la emiterea de către Guvernul României a unei interpretări oficiale a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014 în ceea ce privește momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015 (respectiv, începând cu 01 ianuarie 2015 sau începând cu data emiterii acordurilor de exceptare), ANRE consideră că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (înainte de data emiterii acordului), ci numai după data emiterii acestora. În această ipoteză, din calculele realizate de ANRE la sfârșitul lunii decembrie 2015, a rezultat că nu este necesară modificarea cotei obligatorii estimate de achiziție de CV pentru anul 2015, de 0,274 CV/MWh, întrucât abaterea rezultată este mai mică de 10% față de această valoare’, susțin oficialii ANRE.

Citeste si:  Lege de stimulare a investiţiilor în producerea de energie din surse regenerabile, promulgată

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de prețul energiei. Furnizorii sunt obligați să cumpere aceste certificate și transferă costul lor în factura finală plătită de consumatori.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Economiei a publicat o listă cu 37 de companii (mari consumatori de energie) care sunt exceptate de la plata unei părți a certificatelor verzi. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galați, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomureș. Ele vor fi scutite de la plata a până la 85% din obligațiile de achiziție a certificatelor verzi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata