Toate tipurile de proceduri de achiziţii publice trebuie să se desfăşoare integral prin mijloace electronice

21

Toate tipurile de proceduri de achiziții publice trebuie să se desfășoare integral prin mijloace electronice (on-line), potrivit primei versiuni a proiectului Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Achizițiile publice publicat vineri, 15 ianuarie, spre consultare publică.

Principalele noutăți pe care le aduc acest norme se referă la modalitatea de consultare a pieței, reguli pentru evaluarea în avans (ex-ante) a documentației de atribuire, explicitarea criteriilor de atribuire ‘calitate-preț’ și ‘costul cel mai scăzut’, aplicarea procedurii simplificate, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Astfel, aplicarea criteriului de atribuire ‘calitate-preț’ este obligatorie în cazul contractelor având ca obiect prestații intelectuale (de natura celor de consultanță/asistență tehnică, elaborare studii, proiectare, supervizare sau altele asemenea, aferente unor proiecte de complexitate ridicată), iar stabilirea ofertei câștigătoare se realizează prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, unde ponderea alocată factorului preț nu poate fi mai mare de 40%.

Citeste si:  Muncă, dragoste şi aventură - promisiunile grupării Statul Islamic pentru tinerele care vor să i se alăture

Un alt exemplu se referă la detalierea modului în care autoritatea contractantă va realiza consultarea pieței.

Anunțul prin care se inițiază consultarea pieței, ce va fi publicat în SEAP, trebuie să conțină o serie de elemente obligatorii, iar autoritatea contractantă are la dispoziție mai multe variante pentru a desfășura efectiv procesul de consultare și a utiliza propunerile/comentariile primite. Aspectele supuse consultării vizează, fără a se limita la acestea, potențiale soluții tehnice, financiare sau contractuale pentru satisfacerea nevoii autorității contractante, precum și aspecte legate de strategia de contractare, inclusiv divizare pe loturi, posibilitatea solicitării de oferte alternative și altele asemenea.

Citeste si:  316 cetăţeni români au fost repatriaţi din Germania şi Spania

Proiectul publicat spre consultare publică vineri, 15 ianuarie, este o primă versiune, pentru care ANAP (Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice — n.r.) dorește să obțină contribuții de substanță de la toate părțile interesate. ANAP va centraliza toate propunerile/sugestiile primite, acestea vor fi integrate în proiect și, ulterior, va mai fi publicată o versiune consolidată a proiectului. Și aceasta, la rândul ei, va fi supusă unei etape de consultări publice — cea prevăzută de Legea nr. 52/2003 a transparenței decizionale’, se menționează în comunicatul Ministerului Finanțelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata