Rubla s-a depreciat semnificativ în urma declinului preţului ţiţeiului

46

Rubla s-a depreciat luni, 18 ianuarie,  la un nivel record față de euro, din cauza declinului prețului țițeiului, principalul produs de export al țării, și al sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale, transmit AP și Reuters.

Moneda Rusiei a scăzut cu 1,8%, tranzacționându-se la 79 de ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din decembrie 2014.

De asemenea, rubla s-a depreciat luni la un nivel record față de euro, Banca Centrală a Rusiei stabilind o rată oficială de schimb de 85 de ruble pentru un euro.

Citeste si:  Cel mai vârstnic bărbat din lume a murit în Japonia la vârsta de 112 ani

Revenirea Iranului pe piața țițeiului și îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol au contribuit la declinul prețului țițeiului. Luni, prețul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003.

Iranul este pregătit să-și majoreze exporturile de țiței cu 500.000 de barili pe zi, a anunțat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancțiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambițiilor nucleare ale Teheranului.

Citeste si:  Ankara, condamnată la CEDO să plătească daune morale de 90 de milioane de euro unor ciprioţi

Anul acesta prețul prețul barilului de petrol Brent a scăzut cu aproximativ 25%, în timp ce rubla s-a depreciat cu 6% față de dolar.

‘Țițeiul este componenta cheie în acest moment și dacă declinul continuă, piața valutară va continua să se ajusteze’, a avertizat analistul Maxim Korovin, de la VTB Capital.

Luni, indicele bursier RTS înregistra un declin de 2,7%, la 635 puncte, în timp ce indicele MICEX a scăzut cu 1,2%, la 1.588 puncte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata