Cea mai folosită parolă pe internet continuă să fie cea mai previzibilă pentru hackeri: „1-2-3-4-5-6”

Parolele cele mai previzibile de pe internet, de genul „1-2-3-4-5-6”, nu s-au schimbat la nivel mondial din 2011, în pofida frecventelor avertismente referitoare la riscurile de piratare a conturilor de poştă electronică sau bancare, relevă un studiu publicat marţi în SUA, informează AFP.

Raportul anual al firmei americane de securitate informatică „SplashData”, bazat pe datele a peste două milioane de conturi ale căror informaţii au fost dezvăluite ilegal pe internet, arată că alte parole extrem de folosite şi la fel de uşor de ghicit de către hackeri sunt „password” („parolă”, în limba engleză) sau „qwerty” (primele cinci litere ale tastaturii din mai multe limbi). Un alt exemplu este „‘1-2-3-4-5-6-7-8”, utilizat pe site-urile care cer parole cu mai multe caractere pentru a face mai dificilă decodarea acestora.

Citeste si:  Hackerii din Rusia, China și Iran îi vizează pe Trump și Biden, spune Microsoft

Dar o parolă mai lungă nu este cu nimic mai bună din punctul de vedere al securităţii informatice atât timp cât nu face decât să adauge caractere unei serii previzibile, atrag atenţia specialiştii de la SplashData pe un blog consacrat studiului lor.

Nici recurgerea la parole inspirate din numele unor celebrităţi nu este recomandată, acestea fiind uşor de ghicit chiar şi de piraţii informatici mai puţin versaţi, afirmă preşedintele director-general al firmei americane, Morgan Slain.

Fraudele pe internet s-au înmulţit exponenţial în ultimii ani, fapt care a determinat mai multe firme să renunţe la clasicele parole în favoarea unor noi metode de verificare a identităţii cu ajutorul biometriei. Prin urmare, au devenit tot mai frecvente dispozitivele informatice care se pot accesa doar pe baza amprentelor digitale sau a recunoaşterii feţei, mai precis a irisului, proprietarului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata