30 de ani de la catastrofa navetei spaţiale ”Challanger”

36

Catastrofa navetei spaţiale „Challanger”, care a explodat la 75 de secunde de la lansare, a avut loc la 28 ianuarie 1986.

Naveta spaţială „Challenger”, ce a avut primul program în spaţiu al unui cetăţean obişnuit, Christa McAuliffe, a explodat la foarte scurt timp după decolarea de pe cosmodromul Cape Canaveral. Acest accident s-a soldat cu moartea tuturor astronauţilor aflaţi la bord. Eşuarea navetei spaţiale Challenger, considerată drept cel mai grav accident din întreaga istorie spaţială a Statelor Unite ale Americii, a provocat amânarea de către preşedintele Ronald Reagan a mesajului anual privind Starea Naţiunii, programat pentru seara zilei de 28 ianuarie 1986.

Victimele exploziei navetei spaţiale „Challenger”, ale cărei cauze au rămas necunoscute, au fost comandatul de zbor Francis R. (Dick) Scobee, pilotul Michael J. Smith, specialiştii în misiuni spaţiale Judith A. Resnik, Elisson S. Onizuka şi Ronald E. McNair, specialistul Gregory B. Jarvis, precum şi profesoara Christa McAuliffe. Agenţia spaţială NASA a anunţat că suspendă toate zborurile, indiferent de perioada cât vor dura cercetările referitoare la cauzele care au provocat accidentul navetei Challenger.

Citeste si:  Bucureştiul, oraşul cu cel mai congestionat trafic din Europa

La 1 februarie 1986, NASA a dat publicităţii o serie de fotografii care prezentau o flacără neobişnuită, ce putea fi văzută arzând dinspre „Challenger” cu 13 secunde înaintea exploziei acesteia; potrivit surselor NASA, o temperatură de 6.000 de grade a fost degajată de flacăra respectivă, considerându-se ca provenind de la o îmbinare aflată în partea dreaptă solidă a rachetei, ceea ce a determinat producerea unei explozii a rezervorului de alimentare cu combustibil al navetei spaţiale.

Lansarea navetei spaţiale „Challanger” a fost amânată de mai multe ori, datorită condiţiilor meteorologice defavorabile, şi chiar în ziua lansări a fost amânată cu câteva ore, pentru remedierea unei defecţiuni, potrivit relatărilor, de la data respectivă, a agenţiilor internaţionale de presă, ca urmare a anunţurilor făcute de Centru Spaţial Kennedy.

Relatarea privind catastrofa navetei spaţiale „Challanger” arată că:

„Naveta spaţială americană „Challanger” a explodat la circa 60 de secunde de la lansarea sa, de la Cape Canaveral, a anunţat un purtător de cuvânt al NASA, citat de agenţiile internaţionale de presă. Până în momentul de faţă, nu se cunosc cauzele catastrofei şi nici dacă este posibil să existe vreun supravieţuitor printre cei şapte membri ai echipajului.

Explozia a avut loc în momentul în care astronauţii începuseră să accelereze la maximum motoarele de propulsie, care la 35 de secunde de la lansare, erau menţinute la 60 la sută din capacitatea lor pentru a se reduce forţele gravitaţionale în perioada desprinderii de Terra. Resturi ale navetei — care a costat 1,2 miliarde dolari — au căzut la câţiva kilometri de Cape Canaveral, în Oceanul Atlantic, unde au fost trimise numeroase avioane şi elicoptere. Se apreciază că această catastrofă este cea mai gravă înregistrată în 25 de ani de istorie americană spaţială. Precedentul accident a avut loc în ianuarie 1967, când trei astronauţi ai unei capsule „Apollo” şi-au pierdut viaţa în urma incendiului declanşat la bord în cursul unei experienţe în vederea lansării”.

Date despre eveniment au continuat să apară şi în ziua următoare:

Citeste si:  Cercetătorii au creat primul "arbore al vieţii" în format digital

„La 28 ianuarie, naveta spaţială americană „Challanger” a explodat la 75 de secunde de la lansarea sa de la Cape Canaveral, (Florida) (…). Această catastrofă — cea mai gravă din istoria programului spaţial american — a fost urmărită în direct la televiziune de întreaga Americă, stupefiată. „Challanger” s-a transformat într-o adevărată torţă. Cauzele accidentului nu se cunosc încă, (…). Se pare că el a fost provocat de explozia unuia dintre rezervoarele navetei, în timp ce aceasta se afla la aproximativ 20 km altitudine, în plină fază ascensională, şi se îndrepta spre orbită cu o viteză de circa 3.200 km pe oră.

Rezervorul conţinea, în două compartimente separate, 1,5 milioane litri de hidrogen lichid şi 550.000 litri de oxigen lichid care, împreună, formează un exploziv puternic. (…). Naveta „Challanger” urma să îndeplinească cel de-al zecelea zbor al său. În cursul lui, se prevedea ca echipajul să plaseze pe orbită un satelit al NASA, să efectueze observaţii asupra cometei Halley, precum şi o serie de experienţe ştiinţifice. Într-o scurtă alocuţiune televizată, preşedintele Ronald Reagan, arătând că accidentul reprezintă o tragedie naţională, a anunţat că zborurile navetelor spaţiale vor continua”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata