Raportul CEDS relevă în cazul României încălcări ale drepturilor salariaţilor, în special tineri şi femei gravide

31

În raportul Comitetului European pentru Drepturi Sociale (CEDS) pe anul 2015, publicat miercuri, 27 ianuarie, sunt evidenţiate unele încălcări ale drepturilor angajaţilor în România, mai ales în cazul tinerilor şi femeilor gravide, şi se solicită autorităţilor române, printre altele, garanţii că familiile rome beneficiază de locuinţe adecvate şi că migranţii nu vor fi expulzaţi în ţările lor.

Raportul cuprinde în cazul României 25 de concluzii, dintre care 11 sunt de conformitate, alte 11 de neconformitate, în timp ce pentru trei Comitetul nu a putut realiza o evaluare invocând faptul că nu a avut la dispoziţie informaţiile necesare.

Cele mai multe dintre concluziile de neconformitate în cazul României fac referire la articolul 7 al Cartei (dreptul copiilor şi tinerilor la protecţie). Astfel, evaluarea menţionează că nu sunt efectiv garantate interzicerea folosirii forţei de muncă a copiilor sub 15 ani şi nici prevenirea condiţionării angajării lor în funcţie de un anumit nivel de educaţie.

Citeste si:  Senatul a avizat începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Şerban Mihăilescu în dosarul licenţelor IT

De asemenea, CEDS consideră că lucrătorii tineri sunt discriminaţi la capitolul salarial. Este criticat şi faptul că în România nu este stabilit clar dreptul ca timpul dedicat programelor de formare profesională să fie inclus în programul normal de lucru şi să fie remunerat la fel ca acesta. Pe de altă parte, Comitetul estimează că dreptul la concediul anual plătit nu este garantat în practică.

O concluzie de neconformitate ce priveşte articolul 8 — dreptul angajatelor la protecţia maternităţii — menţionează negarantarea unor despăgubiri corespunzătoare în cazul concedierilor abuzive ale femeilor aflate în perioada prenatală sau în concediu de maternitate.

De asemenea, articolul 11 — dreptul la ocrotirea sănătăţii — sesizează screeningul insuficient în cazul femeilor gravide şi al copiilor mici. O altă concluzie de neconformitate, legată de articolul 12 — dreptul la securitate socială — menţionează lipsa unui nivel minim de asistenţă pentru cei aflaţi în concediu medical.

Citeste si:  Mariana Gheorghe, Petrom: Nu vrem să mai vindem gazul ieftin

Și în ceea ce priveşte respectarea articolului 13 — dreptul la asistenţă socială şi medicală — concluzia de neconformitate menţionează nivelul inadecvat al asistenţei sociale acordate inclusiv persoanelor vârstnice fără resurse, precum şi faptul că persoanele neasigurate nu au dreptul la asistenţă medicală.

Într-o altă concluzie de neconformitate, ce priveşte articolul 16 — dreptul familiei la protecţie socială, juridică şi economică, CEDS consideră că dreptul la o locuinţă adecvată nu este garantat pentru familiile alcătuite din romi.

Concluziile de conformitate fac referire în principal la respectarea dreptului privind examinarea medicală anuală şi la concediul de paternitate.

Pentru majoritatea situaţiilor prevăzute în articolele pentru care CEDS a cerut autorităţilor române informaţii suplimentare, concluzia preliminară este una de conformitate. Dar în ceea ce priveşte dreptul la concediu de maternitate sau dreptul la o protecţie adecvată împotriva pericolelor fizice şi morale, în cazul angajaţilor copii sau tineri, CEDS a amânat emiterea unei concluzii, în aşteptarea primirii informaţiilor cerute.

Citeste si:  Constantin Niţă: Puterea de cumpărare va scădea cu o treime

În cazul articolului 19, ce priveşte dreptul migranţilor angajaţi şi a familiilor acestora la protecţie şi asistenţă, până la primirea informaţiilor solicitate CEDS prezumă că în România migranţii se bucură de un tratament egal în timpul procedurilor legale. În schimb, invocând tot lipsa informaţiilor necesare, CEDS s-a abţinut de la o concluzie privind garanţiile primite de migranţii ajunşi în România că nu vor fi repatriaţi în ţările lor.

Comitetul consideră că lipsa informaţiilor cerute pentru anumite capitole echivalează cu o încălcare de către autorităţile române a unei obligaţii asumate în baza Cartei Sociale Europene. Prin urmare, a solicitat guvernului de la Bucureşti să furnizeze respectivele informaţii pentru următorul raport.

Evaluarea ce examinează respectarea Cartei Sociale Europene în 31 de state membre ale Consiliului Europei (CoE) cuprinde în total 762 de concluzii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata