România va fi membră a unei platforme de transplant privind marile urgenţe

48

Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a anunţat joi, 28 ianuarie, că Spitalul Fundeni va deveni în câteva luni partener al unei platforme de transplant, prin intermediul căreia se pot asigura organe în cazul marilor urgenţe.

„O să fim membrii unei platforme italieneşti care îşi propune să rezolve pentru toată Europa de est marile urgenţe — copiii, pacienţii hiperimunizaţi, rejecturile hiperacute. (…) Pe platformă vom fi activi probabil în două — trei luni. (…) La începutul lunii februarie (…) se dă în folosinţă totală acest portal. (…) Există această platformă nou creată, pe baza unui proiect european în care Spitalul Fundeni este partener — se încheie acum proiectul — în care dacă ai o mare urgenţă pui cererea pe această platformă. De exemplu: Am nevoie de un ficat şi în acelaşi timp ţările care sunt membre — sunt vreo zece sau 12 ţări — oferă organele care nu pot fi folosite în sistemul intern de transplant”, a declarat Victor Zota, într-o conferinţă de presă.

Citeste si:  Cluj: Un avion care transporta o echipă medicală s-a prăbuşit între Abrud şi Câmpeni

El a adăugat că Agenţia Naţională pentru Transplant din Bulgaria şi-a exprimat intenţia de a colabora cu România în acest sens şi mai există o colaborare permanentă cu Republica Moldova.

„Avem o colaborare permanentă cu Republica Moldova, probabil că se va intensifica şi anul acesta şi în anul care vine. Ei mai au de clarificat nişte probleme legate de legislaţia lor internă, în special în privinţa exportului de organe, ţesuturi. (…) Eu sper ca în a doua jumătate a anului deja să demarăm aceste colaborări”, a arătat Zota. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata