Marmota Phil a prezis o primăvară timpurie în acest an în SUA

0 36

Marmota Phil din oraşul american Punxsutawney (statul Pennsylvania), cel mai celebru ”meteorolog” din regnul animal, nu şi-a văzut umbra marţi, când a ieşit din vizuină, ceea ce, potrivit tradiţiei populare, înseamnă că primăvara va veni în curând în SUA, transmit Reuters şi EFE.

Conform unui obicei atestat din 1886, mii de persoane s-au strâns în data de 2 februarie, ”Groundhog Day”, pe un dealul Gobbler’s Knob, din apropiere de Punxsutawney, pentru a afla dacă iarna va fi mai lungă sau nu. Evenimentul a început să fie reflectat de presă din 1887, iar în prezent este retransmis şi de multe posturi de televiziune.

Legenda spune că dacă marmota Phil îşi vede umbra în ziua de 2 februarie, iarna va continua în nordul Americii încă şase săptămâni, dar dacă în dimineaţa zilei respective cerul este acoperit de nori şi nu se vede umbra micuţului animal, primăvara este aproape.

În acest an, la ora locală 07.25 (12.15 GMT), Phil a fost scos din vizuina lui şi mulţi dintre cei aproximativ 30.000 de oameni care asistau la ceremonie îmbrăcaţi gros, în conformitate cu temperatura atmosferică negativă, s-au bucurat vizibil în momentul în care s-a dat verdictul ”primăvară timpurie”.

Vestea ar trebui primită însă cu rezervă întrucât ultima dată când Phil a preconizat venirea rapidă a primăverii, în 2013, SUA s-au confruntat cu o iarnă grea, cu frig şi zăpadă până în martie, aminteşte EFE. Din această cauză, un procuror din statul Ohio a cerut pedeapsa capitală pentru rozătorul care a creat false aşteptări unui public larg, dar, întrucât statul Pennsylvania nu era sub jurisdicţia lui, marmota a scăpat cu viaţă.

Statistica arată că Phil şi-a văzut umbra în 102 ani, situaţia contrară fiind valabilă în numai 18 ani, inclusiv 2016.

Phil nu este singura marmotă ”meteorolog” din SUA, întrucât alte regiuni au propriul lor specialist în domeniu, cum ar fi General Beau Lee (Atlanta), Wiarton Willie (Ontario, Sir Walter Wally (Carolina de Nord), Jimmy (Wisconsin) sau Chuck (Nâew York).

Obiceiul din Pennsylvania şi marmota Phil şi-au câştigat faima mondială graţie filmului ”Groundhog Day” (1993), cu Bill Murray în rolul principal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.