Basilica paleocreştină din Niculiţel, redată circuitului turistic

33

Basilica paleocreştină de la Niculiţel, judeţul Tulcea, îşi aşteaptă vizitatorii, după ce, în ultimii aproape doi ani, aceasta a fost închisă pentru lucrări de reabilitare.

‘Monumentul poate fi deja vizitat de persoanele care ajung în satul Niculiţel. Recepţia lucrărilor a fost efectuată, iar în curând obiectivul va fi inaugurat oficial’, a declarat miercuri, 3 februarie, primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

Lucrările de reabilitare a Basilicii paleocreştine din Niculiţel, monument unic de arhitectură în Europa, au început în anul 2014, fiind finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Potrivit Consiliului Judeţean, bugetul proiectului fiind de peste 11,4 milioane de lei.

Citeste si:  Straja - un domeniu schiabil de invidiat

Basilica paleocreştină din Niculiţel este un monument unic în Europa, potrivit Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’, aceasta reprezentând cel mai timpuriu exemplu de transpunere a concepţiilor arhitecturale greco-romane în arhitectura paleocreştină.

În 1971, aici a fost descoperită o criptă ce adăpostea osemintele a două grupuri de martiri, un grup de patru, în partea superioară a martyrionului, respectiv doi martiri la nivelul inferior. Cripta a fost construită pentru ei la sfârşitul secolului al IV-lea d.Hr., iar calitatea de martiri creştini a patru dintre sfinţi, Zotikos, Attalos, Camasis şi Phillippos, a fost înscrisă în tencuiala crudă a pereţilor criptei, actele martirice relevând că ei au fost martirizaţi în cetatea Noviodunum, din Isaccea.

Citeste si:  Casa Memorială "George Enescu" din Sinaia

Numele şi vechimea, cel mai probabil mai mare, ale celorlalţi doi sfinţi rămân încă necunoscute, singura menţiune a lor fiind făcută de inscripţia care bloca accesul în zona inferioară a criptei ‘Aici şi acolo (se află) sângele martirilor‘. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata