Patronatele şi sindicatele din industria alimentară anunţă proteste de amploare pe 9 februarie în faţa Ministerului Mediului

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară vor picheta în data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), ca urmare a problemelor generate de obligaţiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalităţi de 2 lei pentru fiecare kilogram de deşeu de ambalaj necolectat şi nereciclat, potrivit anunţului pe care Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – Pro Agro l-a făcut, joi, într-o conferinţă de presă.

Protestul va avea loc în Piaţa Constituţiei, începând de la ora 11,00, iar potrivit organizatorilor sunt aşteptate peste 2.500 de persoane.

‘Marţi (9 februarie 2016, n.r.), de la ora 11,00, va fi un protest de amploare al industrie alimentare pentru penalitatea care ni se impută nejustificat. Ne-am dori ca luni (8 februarie 2016, n.r.) să anunţăm că renunţăm la protest, dar pentru asta ar trebui să existe disponibilitatea pentru dialog din partea Ministerului Mediului’, a spus Dumitru.

Citeste si:  MMFPS a cheltuit în primele 9 luni 6,981 miliarde lei pentru prestaţii sociale

La rândul său, Ștefan Nicolae, preşedintele Agrostar — Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, a adăugat: ‘Sperăm că atunci măcar doamna ministru (a Mediului, Cristiana Paşca Palmer, n.r.) se va trezi şi va dori să bea cu noi o cafea, şi să-i prezentăm soluţiile pe care le avem’.

Miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, a declarat, după şedinţa săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere şi discuţii cu producătorii în vederea identificării unor soluţii pe acest subiect.

Citeste si:  Vaslui: Dosare penale pentru mai mulţi protestatari de la Pungeşti

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au solicitat, în data de 25 ianuarie, suspendarea obligaţiei de plată a contribuţiei privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil şi controlabil” pentru toţi actorii din lanţul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare şi reciclare şi lipsa de control a autorităţilor.

Reprezentanţii industriei de conserve din România şi cei din piaţa laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil şi disponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţi din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Citeste si:  Mihail Fâcă (ANPM): Sunt 14.000 de tone de deşeuri importate ilegal pe Flaminia, dar nu există substanţe periculoase

Ministerul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, într-un comunicat de presă, că intenţia autorităţilor din domeniu nu este de a aplica penalităţi pentru fiecare kilogram de deşeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcţional de management al deşeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situaţie a unui infringement pe această temă, caz în care penalităţile europene ajung şi la 200.000 euro pe zi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata