Doi foşti directori ai RADET, condamnaţi definitiv pentru corupţie

48

Dan Mavrodin, fost director economic al RADET, şi Daniel Ovidiu Gărduş, fost director exploatare şi mentenanţă, au fost condamnaţi definitiv marţi de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani, respectiv patru ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

CAB a redus pedepsele aplicate celor doi de Tribunalul Bucureşti în septembrie 2014, în cazul lui Dan Mavrodin de la 9 ani la 6 ani închisoare, iar în cazul lui Daniel Ovidiu Gărduş de la 7 ani la 4 ani închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, Ion Voicu, fost director general al RADET, a fost achitat, după ce el primise la instanţa de fond o condamnare de opt ani închisoare pentru luare de mită.

De asemenea, judecătorii au înlăturat dispoziţia privind extinderea sechestrului asupra sumei de 58.000 euro, ridicate de la Dan Mavrodin, însă a fost confiscată de la acesta suma de 148.800 lei. Totodată, magistraţii au confiscat de la Daniel Ovidiu Gărduş suma de 55.000 lei.

Citeste si:  Oprescu urmează să fie suspendat din funcţia de primar general al capitalei

A existat şi opinia separată a unuia dintre judecători, în sensul achitării celor trei foşti directori de la RADET.

Trei membri ai conducerii RADET — Ion Voicu (director general), Daniel Ovidiu Gărduş (director exploatare şi mentenanţă) şi Dan Mavrodin (director economic şi comercial) — au fost trimişi în judecată de DNA în septembrie 2013, fiind acuzaţi de luare de mită.

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2013, Ion Voicu şi Dan Mavrodin au cerut de la reprezentantul unei societăţi comerciale suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate de către această societate.

Citeste si:  Cei patru judecători de la TB şi Dan Adamescu, trimişi în judecată de DNA

În perioada februarie — martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Dan Mavrodin, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Ion Voicu.

De asemenea, pe 25 februarie 2013, Ovidiu Daniel Gărduş a primit de la reprezentantul aceleiaşi societăţi comerciale suma de 5.000 lei, pretinsă anterior, în scopul de a nu exercita unele atribuţii de serviciu ce ar fi avut consecinţe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate.

La data de 22 ianuarie 2013, Ovidiu Gărduş a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, de la reprezentantul altei societăţi comerciale care avea contracte cu RADET Bucureşti, după ce, anterior, condiţionase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani.

Citeste si:  Hunedoara: Primul român care şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii

În acelaşi scop al derulării în bune condiţii a contractului, Ovidiu Daniel Gărduş i-a cerut reprezentantului acestei ultime societăţi comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care directorul împreună cu alte persoane intenţionau să o facă în luna aprilie 2013. Deşi cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza iniţierii prezentei anchete penale.

Procurorii mai susţineau că, la începutul lunii februarie 2013, Dan Mavrodin a pretins şi a primit de la un administrator al unei alte societăţi comerciale suma de 43.000 lei, pentru a dispune efectuarea unor plăţi restante pe care RADET le datora societăţii administrate de denunţător, în baza unui contract de lucrări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. alexa spune

    In sfarsit s-a facut dreptate. Mavrodin dak era om poate avea alta soarta. E mica pedeapsa pt ce javra e dar ii sta bine cu bratari la mana.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata