Insula Grenada – o destinaţie de vacanţă ideală pentru orice călător

146

Grenada, stat insular în zona sud-estică a Mării Caraibelor, sărbătoreşte la 7 februarie ziua naţională, aniversarea obţinerii independenţei faţă de Regatul Unit, în 1974.

Natură şi turism

Descoperită de Cristofor Columb în 1498 şi numită Conception, Grenada este situată în nord-vestul Insulei Trinidad-Tobago şi sud-vestul Insulei Saint Vincent, faţă de continent, Grenada este poziţionată în nord-estul ţărmului Venezuelei. Principalele insule ale statului Grenada (344 kmp) sunt insula cu acelaşi nume, care este şi cea mai mare, Carriacou şi Petit Martinique.

Insula, de origine vulcanică, are un relief deluros, cu un vârf de 840 de metri — Sf. Ecaterina. Acoperită de vegetaţie tropicală luxuriantă, aceasta este străbătută de văi cu râuri şi lacuri montane şi este străjuită de peste 40 de plaje cu nisip alb. Două dintre craterele vulcanice au devenit lacuri — Grand Étang şi Antoine.

Clima Grenadei este tropicală, caldă şi umedă în anotimpul ploios. În sezonul uscat bate vântul, care face căldura mai suportabilă. Temperaturile maxime sunt în medie în jur de 30 grade C. În anotimpul ploios (iunie — noiembrie), plouă în general 22 de zile în fiecare lună. În anotimpul uscat (ianuarie-mai) plouă în medie 12 zile pe lună.

Frumuseţea plajelor, vegetaţia abundentă caracteristică zonelor tropicale, sporturile nautice ce pot fi practicate aici, rezervaţiile naturale în care trăiesc specii rare de păsări şi animale (maimuţa mona) fac din Grenada o destinaţie de vacanţă ideală pentru orice călător.

Plaja simbol a Grenadei este Grand Anse situată pe coasta de sud-vest, în apropierea capitalei St. George, potrivit www.tropicalsky.co.uk.

Situată pe locul trei în topul celor mai frumoase 10 plaje tropicale, realizat de Sunday Times, plaja La Sagesse, cu nisipuri albe şi gri se întinde de-a lungul ţărmului sud-estic. Black Bay Beach, plaja cu nisip negru se află pe insula Grenada. Turiştii pot vizita peştera Black Bay Cave ai cărei pereţi încă păstrează desene făcute de ameridieni, primii locuitori ai insulei, potrivit grenadagrenadines.com.

Altă plajă frumoasă este Levera Bay, lângă capătul de nord al insulei. Plaja este închisă turiştilor pe timpul nopţii, din luna martie şi până în august, deoarece în această perioadă este sezonul de pregătire a cuibului şi de depunere a ouălor, al ţestoaselor cu carapacea de piele (carapacea lor nu este dură ca a celorlalte ţestoase, ci mai degrabă seamănă cu un înveliş de piele). Plaja Morne Rouge este unul dintre mai liniştite locuri din Grenada, cu nisip alb şi ape puţin adânci, protejată de Quarantine Point.

Centrul La Sagesse este una dintre rezervaţiile naturale aflate pe insule, un sanctuar al păsărilor, cu râuri, păduri de mangrove şi lacuri. Alte rezervaţii: Parcul Naţional şi Pădurea Grand Étang, Parcul Naţional Levera, Sanctuarul porumbeilor Mt. Hartmann.

Citeste si:  Catedrala arhiepiscopală a Tomisului adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Parcul Naţional Grand Étang, situat în interiorul insulei, este renumit în toată zona Caraibelor datorită pădurii tropicale ce găzduieşte numeroase specii de floră şi faună, cascadelor şi traseelor naturale, precum şi a Lacului Grand Étang format în craterul unui vulcan.

Cascadele din Grenada oferă un spectacol natural măreţ în mijlocul pădurii tropicale: cascada Tufton Hall, cea mai mare, cascada Annandale, una dintre cele mai mici cascade (are doar 15 metri înălţime), cascadele Seven Sisters, o succesiune de şapte cascade, cascada Mt. Carmel, Concord şi cascada Honeymoon, una dintre cele mai izolate cascade.

O surpriză ”acvatică” este oferită împătimiţilor de snorkeling (scufundare/înot la suprafaţa apei). În Zona marină protejată Molinere, din apropierea oraşului St. George, se află Parcul de sculpturi subacvatice o reflecţie a culturii din Grenada. Sculpturile variate sunt realizate din compoziţii simple, precum betonul, care creează un substrat ideal, relativ fix şi permanent, pe care se poate dezvolta viaţa marină. Acestea au fost aşezate în aşa fel încât să armonizeze cu reciful natural, folosindu-se de topografia variată a fundului mării.

Realizată de sculptorul britanic Jason de Caires Taylor, galeria subacvatică a fost inaugurată în 2006 şi cuprindea 65 de lucrări, menţionează www.tropicalsky.co.uk. În prezent, colecţia cuprinde 105 sculpturi, cea mai recentă ”Vicissitudes” fiind dezvăluită în 2012.

Cultură şi gastronomie

Cultura grenadiană este un mix de influenţe africane, britanice, vest indiene şi franceze care şi-au lăsat o amprentă inconfundabilă asupra folclorului, dialectului, muzicii şi asupra vieţii, în general. Influenţa franceză poate fi găsită în numele grenadienilor, în denumirile satelor şi în dialectul local ”patois”. Totodată, siturile istorice portretizează rămăşiţe ale arhitecturii coloniale franceze şi britanice care s-au păstrat până astăzi, se arată pe http://culture.gd/. Influenţele africane se regăsesc în muzică, iar cele indiene în gastronomie.

Ziua naţională este sărbătorită de către localnici prin festivităţi tradiţionale, începând de la parada militară şi ceremoniile de pe Stadionul Naţional până la picnicuri de familie, petreceri pe plajă şi evenimente sportive. ”Oildown” este mâncarea naţională a grenadienilor. Preparatul este pregătit în lapte de cocos până în momentul în care acesta este absorbit în întregime, lăsând pe fundul vasul o peliculă de ulei de cocos. Acest preparat conţine carne sărată, fructe de arbore de pâine, lapte de cocos, frunze callaloo şi mirodenii.

În timpul anului sunt organizate o serie de festivaluri dedicate tobelor, muzicii tradiţionale, gastronomiei şi condimentelor, cele mai populare fiind: Grenada Spice Jazz Festival, Christmas, Rainbow City Festival, Fisherman’s Day Festival, St. Mark’s Day Festival, Pure Grenada Music Festival.

Citeste si:  Festivalul Artelor Timişorene

Carnavalul de Vară din Grenada se desfăşoară pe parcursul mai multor săptămâni, din iunie şi până în august. În toată această perioadă sunt organizate în întreaga insulă petreceri animate de stradă, spectacole de teatru, dans, fanfare şi competiţii de muzică calypso.

Festivalul Maroon din Carriacou este un eveniment cultural şi educaţional organizat în luna aprilie, care onorează moştenirea africană prin cântec, sunetul tobelor şi gastronomie.

Carriacou Parang Festival este un eveniment dedicat muzicii ”parang” o muzică populară originară din Trinidad şi Tobago, reprezentând comunitatea spaniolă ce trăieşte pe aceste insule. Festivalul are loc în Hillsborough, înainte de sărbătoarea Crăciunului, potrivit www.puregrenada.com.

La sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie turiştii pot lua parte la cel mai popular eveniment al insulelor, Festivalul navigatorilor din Grenada. Evenimentul durează patru zile, în cadrul său desfăşurându-se curse cu bărci, caiace, dar şi carnavaluri stradale.

De asemenea, în Gouyave, capitala preparatelor din peşte din Grenada, are loc „Fish Friday Fiesta”, o ocazie perfectă de a petrece în aer liber cu mâncare, băutură, muzică şi dans.

Industria ciocolatei s-a dezvoltat din ce în ce mai mult în ultimii ani, devenind o parte importantă a culturii şi economiei locale. Începând din august 2014, de-a lungul unei săptămâni este celebrată atât producţia de cacao, cât şi produsele finale. Sunt organizate demonstraţii de gătit, sesiuni de degustat, dar şi tururi ale zonelor producătoare de cacao.

Grenada este supranumită Insula Mirodeniilor din Caraibe, aromele seducătoare de mirodenii emanate de arbuştii aromaţi sau de condimentele uscate şi prelucrate făcându-se simţite pretutindeni, potrivit www.tropicalsky.co.uk.

Nucşoara este emblematică pentru Grenada, regăsindu-se şi pe steagul naţiunii. Culturile de nucşor ocupă locul cel mai important în economia ţării, plasând-o pe locul secund în rândul producătorilor de nucşoară, după Indonezia. Pe lângă nucşoară, Grenada mai produce scorţişoară, cuişoare, cacao, ghimbir, foi de dafin, ienibahar, turmeric.

Staţia de Procesare a Nucşoarei din Gouyave este cea mai mare fabrică de procesare a nucşoarei de pe insulă, unde condimentele sunt sortate, uscate şi măcinate. Turiştii sunt invitaţi să viziteze fabrica de luni până vineri. Și proprietatea Dougaldston poate fi vizitată, aceasta reprezentând un important reper al trecutului, în ceea ce priveşte cultivarea condimentelor.

Ananasul, bananele, mango-ul şi papaya sunt frecvent utilizate pentru a crea deserturi, fresh-uri şi salate, în timp ce nucile de cocos sunt încorporate într-o gamă largă de mâncăruri dulci sau sărate. Legumele populare includ ceapa, cartofii, cartofii dulci, morcovul şi maniocul. Orezul este şi el prezent în gastronomia din Grenada, fiind servit alături de linte, fasole Lima, fasole ochi-negru, în felurile principale.

Supa callallo are la bază frunzele callaloo, care au un gust dulce şi plăcut asemănător spanacului. În supă, frunzele de callaloo sunt amestecate alături de o altă plantă cu frunze dasheen, de lapte de cocos şi condimente.

Citeste si:  Bangladesh - tărâmul festivalurilor

”Jerk Chicken” este o mâncare ce are la bază aripile de pui marinate într-o combinaţie de condimente. Pentru marinată se amestecă ceapa tocată cu usturoiul tocat, nucşoară, cimbru, scorţişoară, ienibahar, ardei jalapeno, sos de soia, piper negru şi ulei de măsline. Aripile de pui se lasă la marinat cel puţin o oră, mult mai bine ar fi peste noapte, înainte de a fi puse la cuptor pentru 30 de minute.

În Caraibe, friptura de porc este total diferită. Carnea de porc este frecată cu un amestec de condimente, ce conţine o eşalotă tocată, un pumn de frunze de dafin, un praf de sare şi unul de ienibahar, un pic de ghimbir şi o cantitate generoasă de piper. Un sos delicat realizat din suc de portocale proaspăt, zahăr brun, ceapă eşalotă tocată, frunze de dafin ghimbir proaspăt şi ienibahar este turnat peste friptura ce poate fi servită alături de o salată de fasole neagră şi porumb.

Chiar dacă are o denumire bizară ‘‘Turtle toes” acest fel de mâncare, o delicatesă de altfel, este format din carne de homar şi scoică presată sub forma unor bile mici şi apoi prăjite într-o baie de ulei. Bilele sunt aşezate în cojile rămase de la homar şi aranjate pe o farfurie mare.

Nucşoara este folosită regulat şi în realizarea deserturilor. Îngheţata de nucşoară preparată în casă este unul dintre cele mai delicioase deserturi, un mod perfect de a încheia o masă. Îngheţata se face în modul tradiţional, folosind ouă, cremă de lapte, şi nu în ultimul rând nucşoara proaspăt rasă.

Aproape peste tot în lume, cartofii dulci sunt copţi, prăjiţi sau zdrobiţi sub formă de piure fiind serviţi ca garnitură. Însă, în Grenada aceştia sunt preparaţi sub formă de desert şi anume budinca de cartofi dulci. Cartofii se fierb în coajă şi apoi se zdrobesc ca pentru piure. Se adaugă lapte de cocos şi ienibahar, nucşoară, scorţişoară şi multă nucă de cocos. Budinca se coace până la două ore şi este servită alături de o cupă de îngheţată sau o lingură de frişcă, peste care se presară biscuiţi zdrobiţi.

În fiecare an, în luna martie, în Grenada are loc Festivalul Internaţional al gastronomiei, care oferă turiştilor posibilitatea de a gusta din bogata diversitate a felurilor locale de mâncare. Mâncarea tradiţională este vedeta unui alt eveniment cultural, The Spice Jazz Festival, alături de muzică şi meşteşuguri locale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata