Romsilva: Preţurile de referinţă la masa lemnoasă pentru anul de producţie 2016 vor fi determinate în condiţii de piaţă

Preţurile de referinţă pentru anul de producţie 2016 al masei lemnoase vor fi determinate în funcţie de condiţiile de piaţă, informează, vineri, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, într-un comunicat de presă.

Ca urmare a intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului României nr. 43/03 februarie 2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924 din 4 noiembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial ai României nr. 95/8.02.2016, s-a creat posibilitatea determinării în condiţii de piaţă, a preţurilor de referinţă pentru anul de producţie 2016, pe specii/grupe de specii, sortimente, grade de accesibilitate şi tehnologii de exploatare, la nivel judeţean, pentru masa lemnoasă pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva’, se spune în comunicat.

Romsilva precizează, totodată, că ‘în baza noului act normativ, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor — Romsilva a emis Decizia nr. 45/12.02.2016 pentru modificarea şi completarea Deciziei nr. 691/11.12.2015, decizie care se publică pe pagina web www.rosilva.ro şi se transmite, spre aplicare, direcţiilor silvice şi ocoalelor silvice din structura RNP — Romsilva’.

Citeste si:  Hergheliile Romsilva vor fi deschise publicului de 1 iunie

La începutul lunii februarie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca — Palmer, anunţa, la sfârşitul şedinţei săptămânale de Guvern, modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în sensul clarificării modului în care se determină preţurile de referinţă şi preţurile de pornire.

Paşca-Palmer a subliniat că a fost nevoie de aceste măsuri din cauza faptului că în prezent sunt numai 1,5 milioane de metri de cubi de masă lemnoasă care s-au licitat, iar anul trecut pe vremea aceasta erau mai mult de 4 milioane de metri cubi de lemn licitaţi. Ministrul spus că nu ministerul realizează formula de calcul, ci doar a adus clarificări, astfel încât Romsilva să stabilească preţul de pornire a licitaţiei.

Printre modificările aduse de această HG se află şi definiţia termenului de „preţuri de referinţă pentru fiecare an de producţie”.

Citeste si:  Sterling Resources, PetroVentures şi Gas Plus vor investi aproximativ un miliard de dolari în explorările din Marea Neagră

„Potrivit noilor reglementări, ‘preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie — preţurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică, determinate anual, în condiţii de piaţă, în funcţie de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment şi de tehnologia de exploatare; preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative’. Până în prezent, preţul de referinţă era definit doar pentru proprietatea publică a unităţilor administrativ teritoriale, noua definiţie acoperind şi proprietatea publică a statului. Noua definiţie permite modificarea preţului de referinţă în cazul în care condiţiile pieţei o impun”, precizează Guvernul.

Se introduce o prevedere prin care se defineşte gradul de accesibilitate, care este unul din criteriile în baza căruia se determină preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie. Acest criteriu este instituit în scopul stabilirii corecte a distanţei de colectare.

Citeste si:  Ciprian Pahonţu, noul director general al Romsilva

Potrivit noilor reglementări, „gradul de accesibilitate este distanţa determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalaţiei de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafeţei parchetului şi cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare”, menţionează Executivul.

O altă modificare vizează stabilirea preţului de pornire pentru masa lemnoasă vândută la licitaţie. Potrivit reglementărilor introduse, preţul de pornire la licitaţie pentru fiecare partidă se stabileşte de la preţul de referinţă aferent acesteia. Preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului se aprobă înainte de licitaţia principală, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului şi pot fi stabilite la nivel naţional, judeţean sau local, după caz”, se arată în comunicatul Executivului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close