Medicii de familie vor acorda luni numai consultaţii fără cardul de sănătate

24

Medicii de familie vor acorda luni, 15 februtrie, consultaţii numai copiilor şi persoanelor care au adeverinţe înlocuitoare de card, a anunţat Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Precizarea reprezentanţilor SNMF vine după ce CNAS a anunţat duminică o defecţiune în funcţionarea cardului de sănătate.

„Astăzi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda numai consultaţii fără card, prevăzute ca obligativitate în contract, copiilor şi persoanelor care au adeverinţe înlocuitoare de card. În ciuda recomandărilor făcute de CNAS, asiguraţii care au card de sănătate nu pot primi servicii medicale dacă sistemul CEAS nu funcţionează. De asemenea, anunţăm populaţia că medicii de familie vor asigura urgenţele la cabinete, dar fără a elibera documente în relaţia contractuală cu un partener care nu este capabil să asigure minimum necesar populaţiei plătitoare”, informează Societatea Naţională de Medicina Familiei într-un comunicat.

Citeste si:  Bănicioiu: Vrem să extidem varianta de card şi pentru categoria 0-18 ani

Medicii de familie avertizează pacienţii că nu se vor putea acorda servicii medicale în timp util şi este foarte probabil ca eliberarea actelor medicale, a reţetelor să fie întârziată sau blocată.

„Solicităm public CNAS să înceteze să mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacienţilor. Marţi, 16 februarie, vor avea loc consultări la CNAS privind proiectul de norme la Contractul — cadru, fără ca să fi avut loc consultări şi la proiectul de hotărâre de guvern, aşa cum prevedea legea. Dacă din ce în ce mai des CNAS este dispusă să depăşească barierele impuse de legea în vigoare, noi anunţăm pe această cale că nu o vom face”, precizează sursa citată.

Citeste si:  Medicii de familie şi pacienţii cronici susţin implementarea cardului de sănătate

Medicii de familie atenţionează CNAS că „argumentul amprentei de timp în locul semnăturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacienţilor doar amprente de consultaţii, amprente de reţete şi amprente de bilete de trimitere, până când Casa îşi va asuma acest eşec naţional şi va oferi o soluţie alternativă care să nu mai pună pacienţii şi medicii în dificultate”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata