Propunere legislativă pentru readucerea coroanei pe capul acvilei din stema ţării, adoptată

22

Coroana ar putea fi readusă pe capul acvilei din stema ţării, prevede o propunere legislativă adoptată luni de Senat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea art 1 din Legea 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului a fost adoptată de Senat cu 101 voturi „pentru”, o abţinere şi două voturi „împotrivă”, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

„Stema României simbolizează statul român naţional suveran, independent unitar şi indivizibil. Imaginile care compun stema evocă istoria unui popor, tradiţia lui şi au darul de a trezi sentimentul naţional. În absenţa tradiţiei, demnităţii şi identităţii naţionale, libertatea şi democraţia sunt ramuri fără rădăcini. Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stemă are un un rol moral, educativ şi demonstrativ, pe de o parte, iar, pe de altă parte, dezbaterea publică asupra Stemei naţionale readuce în actualitate valorile şi simbolurile pe care le reprezintă”, se arată în expunerea de motive a propunerii iniţiate de deputatul PNL Grigore Crăciunescu şi susţinută de alţi 48 de deputaţi PNL, PSD, UNPR şi ALDE.

Citeste si:  OMV Petrom semnează contractul de trasnfer a 40 de zăcăminte de țiței și gaze din România către Dacia n Petroleum

Crăciunescu susţine că mai multe ţări care au ca formă de stat republica au păstrat sau au repus coroana în componenţa stemelor lor.

„Este momentul să încheiem cu tot ceea a însemnat perioada comunistă, să ne asumăm trecutul şi istoria adevărată. Astăzi prin votul nostru punem încă o piatră la temelia noii democraţii obţinute cu sacrificii de sânge în iarna anului 1989. (…) Prin readucerea Coroanei pe capul Acvilei, punem punct unei situaţii care ţine de vechiul regim comunist şi dovedim că ne integrăm în practica modernă a statelor europene”, se mai arată în expunerea de motive.

Citeste si:  Orfan, plătit cu 200 de lei să preia o firmă cu datorii la stat

Potrivit raportului Comisiei pentru administraţie a Senatului, proiectul de lege a primit din partea Comisiei Naţionale de Heraldică şi Genealogie a Academiei Române un punct de vedere favorabil, în sensul că este oportună şi întemeiată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata