UE cere Chişinăului reforme concrete şi o anchetă imparţială asupra jafului de 1 miliard de dolari

Uniunea Europeană cere autorităţilor din Republica Moldova să investigheze jaful de aproape 1 miliard de dolari din sistemul bancar al republicii la sfârşitul anului 2014 în cadrul unei anchete imparţiale şi aprofundate, să se asigure că fondurile deturnate vor fi recuperate şi că persoanele vinovate vor ajunge pe mâna justiţiei, potrivit unei rezoluţii a Consiliului Afacerilor Externe al UE, aprobată luni la Bruxelles.

În aceeaşi rezoluţie, miniştrii de externe din statele membre UE cer guvernului de la Chişinău să continue reformele şi să acorde prioritate depolitizării instituţiilor statului, să combată corupţia sistemică, să reformeze administraţia publică etc, potrivit Jurnal.md şi postului de radio Europa Liberă.

Citeste si:  Emil Boc: Învăţământ obligatoriu de 10 clase, dar cu programă redusă

Uniunea Europeană ar putea relua sprijinul financiar stopat în urmă cu un an dacă Republica Moldova va îndeplini unele condiţii politice, financiare şi macroeconomice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere şi de transparenţă bugetară, se afirmă în aceeaşi rezoluţie, citată de Radio Chişinău.

Situaţia dificilă prin care trece Republica Moldova poate fi depăşită, potrivit documentului, printr-un dialog constructiv între toate forţele politice din ţară, care trebuie să ţină cont de aşteptările populaţiei.

Miniştrii de externe ai statelor UE au cerut Chişinăului accelerarea implementării Agendei de Asociere şi au făcut apel la autorităţile moldovene să consolideze guvernanţa corporativă în sectorul financiar şi să asigure independenţa Băncii Naţionale. Republica Moldova are nevoie de un guvernator care să nu fie numit politic, se mai spune în document.

Citeste si:  Cea mai uşoară vioară electrică "imprimată" în 3D din lume, realizată de un inginer francez

Agenda de Asociere stabileşte un set de priorităţi convenite în comun pentru perioada 2014-2016, cu scopul de a pregăti implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, inclusiv a părţii privind Zona de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător.

În ceea ce priveşte frauda de peste un milion de dolari din sectorul bancar în anul 2014, Consiliul face apel la realizarea unei anchete aprofundate şi imparţiale în vederea returnării banilor sustraşi şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Recomandarea în acest sens este de a realiza audituri la băncile cu probleme cu supravegherea reprezentanţilor de la Fondul Monetar Internaţional şi evaluarea riscurilor din sectorul financiar.

Citeste si:  Autorii atentatelor de la Ankara au fost identificaţi cu ajutorul mostrelor ADN

Uniunea Europeană şi-a exprimat, cu această ocazie, îngrijorarea faţă de slaba independenţă a instituţiilor din domeniul justiţiei în Republica Moldova, subliniind necesitatea unor reforme reale în acest sector. Restabilirea încrederii investitorilor şi transparenţa în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic sunt de asemenea pe lista de recomandări ale UE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata