„Autostrada urşilor” din Parcul Naţional Hăşmaş – Cheile Bicazului

Cele mai mari aglomerări de urşi din România, pe timpul iernii, se află în judeţul Harghita, în Parcul Naţional Hăşmaş-Cheile Bicazului şi în munţii Harghita, locurile fiind preferate pentru că se află departe de aşezările omeneşti, iar ursoaicele pot da naştere liniştite puilor.

Directorul Parcului Naţional Hăşmaş-Cheile Bicazului, Hegyi Barna, a declarat că în masivele Hăşmaşu Mare şi Hăşmaşu Negru, pe o suprafaţă de 2-3.000 hectare, vin la iernat între 80 şi 100 de urşi. Zona este preferată întrucât nu există exploatări forestiere şi nici activitate umană şi dispune de o multitudine de formaţiuni carstice, bârloguri, grote sau avene, unde urşii pot să se adăpostească, fără să fie deranjaţi de nimeni.

Hegyi Barna povesteşte că tot aici ursoaicele au şi pui şi, de la locurile de iernat, folosesc diverse poteci şi trasee turistice neutilizate iarna, iar urmele, de câţiva centimetri, ale ursuleţilor şi cele mai mari, ale exemplarelor adulte, se văd de parcă ar fi ‘ o autostradă a urşilor”.

„În anumite zone, se pot observa atât de multe urme, de parcă ar fi o autostradă a urşilor. Sunt urme mici, ale puilor, de câţiva centimetri, ca de pisică, dar şi urme mari, de două palme, ale exemplarelor mari”, a declarat Hegyi Barna.

Directorul Parcului Naţional Hăşmaş-Cheile Bicazului a explicat că, în luna martie, este periculos să mergi pe anumite trasee din parc, întrucât ursoaicele se află încă prezente în zonă, pentru că puii nu pot parcurge distanţe lungi.

Parcul National Hasmas

Parcul Naţional Hăşmaş-Cheile Bicazului nu este, însă, şi o zonă de hrană pentru urşi, deocarece are păduri compacte, cu puţine poiene, unde nu prea cresc fructe de pădure. Drept urmare, dacă în timpul iernii se întâlnesc 100 de urşi pe 2-3.000 de hectare, primăvara aceştia pleacă spre pădurile de foioase şi în zona terenurilor agricole, iar în parc mai rămân puţine exemplare, pe 500-1.000 hectare putând fiind observaţi doar unul sau doi urşi.

Un alt loc cu aglomeraţie mare de urşi la iernat îl reprezintă munţii Harghita, acolo unde specialiştii spun că peste 100 de exemplare îşi găsesc adăpost în cele şapte fonduri de vânătoare, pe o suprafaţă cuprinsă între 10.000 şi 13.000 de hectare.

Șeful Serviciului Arii Naturale din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Harghita, Both Jozsef, a explicat că şi această zonă este preferată întrucât este liniştită, există multe bârloguri şi avene şi este propice pentru iernatul urşilor.

În pădurile harghitene, potrivit evaluărilor efectuate de specialişti, trăiau anul trecut între 800 şi 1.000 de urşi, noile date actualizate despre numărul de exemplare urmând să fie făcute publice în această primăvară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.