Gianni Infantino este noul preşedinte al FIFA

Italo-elveţianul Gianni Infantino este noul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), în urma alegerilor desfăşurate vineri, 26 februarie,  la Zurich, anunţă presa internaţională.

În al doilea tur al alegerilor, Gianni Infantino a obţinut 115 voturi. El a fost urmat de Șeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain), cu 88 de voturi, şi Prinţul Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, cu 4 voturi, în timp ce francezul Jerome Champagne nu a primit niciun vot.

La vot au luat parte 207 federaţii naţionale. Pentru ca un candidat să fie declarat învingător după al doilea tur de scrutin, trebuie a să obţină majoritatea simplă a voturilor — 104.

Federaţia Română de Fotbal, prin preşedintele său, Răzvan Burleanu, îşi anunţase intenţia de a vota pentru Infantino.

Infantino a fost în frunte şi după primul tur al alegerilor, dar nu a reuşit să obţină două treimi din voturi, majoritate necesară pentru această fază a scrutinului, astfel încât a avut loc un al doilea tur. În primul tur, Infantino a obţinut 88 de voturi, în timp ce Șeicul Salman a primit 85, Prinţul Ali a strâns 27 de voturi, iar Jerome Champagne, 7. Majoritatea necesară de două treimi însemna 138 de voturi.

Citeste si:  Fotbal - CM 2010: Selecţionerul Coreei de Nord şi-a lăudat elevii după eşecul în faţa Braziliei

Gianni Infantino s-a născut pe 23 martie 1970 la Brig, în Elveţia. Începând cu anul 2009, deţine atât cetăţenia elveţiană, cât şi pe cea italiană.

A studiat dreptul la Universitatea Fribourg şi vorbeşte fluent italiana, engleza, franceza, germana şi spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, a activat ca şi consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia, iar apoi ca secretar general al Centrului internaţional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel, Elveţia.

Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licenţierea cluburilor, fiind în acelaşi timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi autorităţile guvernamentale. Elveţianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 şi a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, preşedintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru şase ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activităţile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câştigă.

Citeste si:  O banana vândută cu suma de 120.000 de dolari

Gianni Infantino şi-a anunţat decizia de a candida la funcţia de preşedinte al FIFA, la 26 octombrie 2015, ca urmare a sprijinul unanim al Comitetului Executiv al UEFA.

Elveţianul a fost un partizan al creşterii numărului de echipe de la 16 la 24 la turneele finale ale EURO, dar şi al Ligii Naţiunilor, o echipă rezervată selecţionatelor naţionale, criticată însă pentru complexitatea competiţiei. Pe durata celor şapte ani ca secretar general al UEFA, veniturile cluburilor din cupele europene au crescut, dar inegalitatea dintre cluburile de elită şi restul rămâne încă o problemă.

Infantino a susţinut, în programul său electoral, creşterea numărului de echipe de la 32 la 40 la Cupa Mondială, precum şi candidaturile comune, de două sau mai multe ţări din aceeaşi regiune pentru Cupa Mondială. Elveţianul a promis că va distribui câte cinci milioane dolari la fiecare patru ani fiecărei federaţii din cele 209 afiliate la FIFA şi 40 milioane dolari fiecărei confederaţii continentale.

Este căsătorit şi are patru copii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: uefa.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner