Braga dobrogeană, reinventată de un maestru cofetar constănţean

O băutură dobrogeană cu origini tradiţionale în podişul anatolian – crema de bragă pe bază de secară şi mei – a fost prezentată în weekend, la Constanţa.

Potrivit maestrului cofetar Silvian Miron, promotorul şi producătorul cremei de bragă dobrogeană, băutura revigorantă are la bază reţeta originală şi tehnica de fermentare consemnate a fi fost folosite de bragagii din Raiaua Babadag (Judeţul Tulcea), conform unei cronici otomane din 1263, dar grâul a fost înlocuit cu secara, ca ingredient de bază.

„Cele două cereale ce stau la baza cremei de bragă dobrogeană, lansată acum pe piaţă (…), secara şi meiul, înnobilează băutura nealcoolică cu factori minerali esenţiali pentru buna funcţionare a organismului uman: fier, magneziu, potasiu, calciu şi aminoacizi esenţiali precum arginina, lucina, lizina, histiodina, metionina, fenilalamina, valina şi triptofanul. Această compoziţie generoasă de factori minerali nu poate decât să-i confere cremei de bragă un caracter de aliment-medicament, plăcut la gust şi util în tratarea aterosclerozei, în maladiile cardio-vasculare, în hipertensiune arterială şi angină difterică, în convalescenţă după infarct, iar ca acţiune biologică braga dobrogeană poate fi un echilibrant al sistemului nervos central şi revitalizant în astenia fizică şi psihică”—a afirmat, la evenimentul de lansare, acad. dr. Ovidiu Bojor, preşedintele Patronatului Planta romanica.

Citeste si:  Instanţa decide că nu are competenţa să prelungească interdicţia impusă lui Dan Diaconescu

La rândul său, Silvian Miron a declarat că ingredientele ce stau la baza producerii cremei de bragă dobrogeană sunt certificate biologic şi ecologic fiind achiziţionate direct de la producători români.

„La ora actuală, avem capacitate de producţie de peste 100 de litri pe zi, în propriul laborator, şi vindem cremă de bragă dobrogeană atât în Constanţa, cât şi în Bucureşti. În curând, însă, vom lansa în producţie alte două sortimente de bragă, pe bază de orz şi ovăz, pentru a reduce cantitatea de gluten din compoziţie”, a precizat maestrul cofetar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata