China intenţionează să concedieze şase milioane de angajaţi de la companiile de stat

China intenţionează să concedieze între cinci şi şase milioane de angajaţi de la companiile de stat neperformante în următorii doi ani, în cadrul eforturilor destinate reducerii supracapacităţilor industriale şi poluării, au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea conducerii chineze.

Beijingul încearcă să-şi relanseze economia care încetineşte prin eficientizarea unor sectoare industriale supradimensionate, începând cu cărbunele şi oţelul, însă concedierile reprezintă o sursă de îngrijorare pentru unele regiuni, înaintea sesiunii anuale a Parlamentului chinez care va începe săptămâna viitoare.

Potrivit uneia din surse, planurile Guvernului de la Beijing de a concedia cinci milioane de angajaţi din industriile care suferă de o ofertă excedentară reprezintă cel mai amplu program de restructurare demarat în ultimele două decenii. Potrivit acestei surse, sunt vizate un număr de şapte sectoare, inclusiv cimentul, producţia sticlei şi construcţiile de nave. În schimb, producţia de echipamente pentru energia fotovoltaică va fi scutită, chiar dacă suferă de un excedent de producţie, pentru că are în continuare potenţial de creştere.

O a doua sursă a informat că numărul persoanelor concediate va fi de şase milioane. Această sursă a precizat că întreprinderile care vor fi închise vor trebui să ramburseze creditele oferite de bănci pentru a evita ca băncile de stat să acumuleze credite neperformante. Ambele surse au dorit să-şi păstreze anonimatul având în vedere faptul că este vorba de un subiect sensibil din punct de vedere politic care ar putea declanşa proteste, în special în regiunile din nordul capitalei Beijing.

„Cu siguranţă vor fi dispute între autorităţile centrale şi cele locale”, a declarat a doua sursă.

Luni, ministrul chinez al resurselor umane, Yin Weimin, a declarat că Guvernul de la Beijing estimează că va concedia 1,8 milioane angajaţi în industriile cărbunelui şi oţelului, dar nu a oferit un calendar exact când ar urma să aibă loc aceste restructurări.

Închiderea aşa numitelor „firme zombi” a fost identificată de Guvernul chinez drept una dintre priorităţile pentru acest an, iar premierul Li Keqiang a promis în luna decembrie că acestea vor fi restructurate.

Termenul „firme zombi” se referă la companiile care au încetat producţia dar păstrează personalul pe statele de plată deoarece autorităţile locale sunt îngrijorate de posibilul impact social şi economic al falimentelor şi şomajului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.