Statul român, condamnat de CEDO să-i plătească lui Gabriel Popoviciu daune morale de 4.500 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 1 martie, statul român să-i plătească omului de afaceri Gabriel Popoviciu daune morale de 4.500 de euro, găsind admisibilă plângerea acestuia că a fost reţinut aproape nouă ore în sediul DNA în 2009 fără bază legală, informează instituţia într-un comunicat postat pe site-ul său.

În plângerea sa, Popoviciu scrie că a fost reţinut timp de aproape nouă ore într-o sală de aşteptare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost convocat cu mandat de aducere pentru a fi audiat, înainte de a face obiectul unei ordonanţe de plasare în arest preventiv.

Citeste si:  Se vor mai acorda facilităţi fiscale pentru firmele start-up?

Conform textului verdictului, Popoviciu a fost adus la DNA în jurul orei 15.00 pentru a fi audiat sub suspiciunea de abuz de putere şi de corupţie. În cele din urmă a fost audiat de anchetatori şi la ora 23.30 i-a fost adusă la cunoştinţă ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, care ulterior a fost prelungită până la 25 martie 2009, dată la care Popoviciu a fost pus în libertate cu interdicţia de a părăsi teritoriul timp de 30 de zile.

Această interdicţie a fost reînnoită de mai multe ori, pe o durată totală de trei luni, DNA şi tribunalele competente considerând că există motive plauzibile de a suspecta că Popoviciu a comis infracţiunea de care este acuzat şi că ridicarea interdicţiei ar fi contrară unei bune administrări a justiţiei, se menţionează în comunicatul citat.

Citeste si:  CEDO obligă statul român la plata a câte 15.000 de euro pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei

Invocând articolul 5.1 al Convenţiei pentru protecţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, Popoviciu a reclamat că a fost reţinut fără bază legală timp de aproape nouă ore la sediul autorităţilor de cercetare. De asemenea, în baza articolului 2 al protocolului nr. 4 din Convenţie privind libertatea de circulaţie, el reclamat la CEDO că interdicţia de a părăsi ţara dictată nu a fost justificată în cazul său.

CEDO a ajuns la concluzia că reclamaţia în baza articolului 5.1 este admisibilă şi condamnă statul român la plata a 4.500 de euro către reclamant de la data la decizia rămâne definitivă, în termen de trei luni, în moneda naţională, la cursul existent la momentul verdictului.

Citeste si:  Creşterea numărului de reclamaţii la CEDO, efect al conştientizării drepturilor de către cetăţeni

Pe de altă parte, CEDO a decis că că articolul 2 al protocolului 4 al Convenţiei, cel privitor la libertatea de circulaţie, nu a fost încălcat prin impunerea interdicţiei de a părăsi ţara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata