EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Transferul de competenţe, proiect de ţară pentru creşterea economică a României

Transferul de competenţe reprezintă un proiect de ţară care poate aduce creştere economică pentru România, a declarat joi, 3 martie, Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), prezent la Summit-ul Romanian Business Leaders – RBL cu tema ‘România, un loc mai bun pentru antreprenori’.

‘Statul, indiferent de guvern sau de numele primului ministru, nu poate să schimbe un mecanism de sus până jos. Numai prin transfer de competenţe poţi face schimbări importante. Unul dintre exemple este Organizaţia Română a Turismului — ORT. Dacă în domeniul turismului competenţele ar trece de la un minister anchilozat în parteneriat public privat, aşa cum este în multe ţări europene, precum Germania, am putea avea un sector performant’, a precizat Jianu.

Un alt vector al creşterii economice este, în viziunea preşedintelui PTIR, accesarea fondurilor europene şi direcţionarea lor către programe de dezvoltare a antreprenoriatului.

‘România are un miliard de euro prefinanţare pentru perioada 2014-2020. Acestea pot schimba multe, de la viaţa unor bebeluşi din spitale, până la viaţa antreprenorilor, prin programe noi, precum cele destinate diasporei. Programul Fundaţiei Romanian Business Leaders, Re>patriot, ar putea fi finanţat din fonduri europene. Am putea aloca 100.000 de euro românilor care se întorc în ţară pentru a-şi deschide şi dezvolta un business’, a spus Florin Jianu.

Motivul principal al ultimului val de emigrări ale românilor, conform unui studiu realizat la finele anului 2015 de RBL, este atracţia pentru nivelul ridicat de trai. 70% dintre românii din diaspora vor să se întoarcă în ţară, 40% în decurs de trei ani, 20% chiar anul acesta.

Potrivit unui studiu realizat de GfK pentru RBL, în prezent, doar 12% dintre românii activi sunt antreprenori şi 10% vor să înceapă o afacere în următoarele 12 luni. Respondenţii studiului spun că bariera cea mai mare în mediul antreprenorial din România este nivelul taxelor şi birocraţia.

În acest sens, preşedintele PTIR a reiterat ideea înfiinţării liceelor de antreprenoriat. Reprezentanţii RBL au apreciat că, în prezent, pe piaţa românească competiţia este încă scăzută acesta fiind un moment bun pentru tinerii antreprenori.

Romanian Business Leaders Summit se desfăşoară pe parcursul a două zile, în perioada 3-4 martie 2016, în Capitală. Evenimentul cuprinde 7 sesiuni plenare şi mai multe sesiuni speciale şi interactive. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata