Legea prin care armele în sistemul penitenciar se utilizează numai ca ultimă alternativă, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 3 martie, legea prin care funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pot face uz de armă în exercitarea atribuţiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate.

Prin legea privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare se propun norme care au ca obiect reglementarea procedurilor necesare deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Actul normativ prevede că funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sunt dotaţi cu arme letale şi/sau arme neletale şi pot face uz de armă în exercitarea atribuţiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate, în condiţiile legii.

Folosirea armelor şi dispozitivelor militare pentru instruire de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei naţionale a penitenciarelor este permisă doar în poligoane special destinate, omologate şi autorizate în acest scop, stipulează legea.

Citeste si:  Cluj: Fost preot, tată a cinci copii, găsit spânzurat în locuința lui din Huedin

Actul normativ prevede că funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul de a face uz de armă după ce s-a făcut somaţia legală împotriva celor care atacă locurile de deţinere ori perimetrele sau zonele păzite, vizibil delimitate, dar şi împotriva animalelor care pun în pericol viaţa sau integritatea corporală a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, a persoanelor private de libertate, ori integritatea bunurilor aparţinând sistemului penitenciar şi a căror acţiune nu poate fi împiedicată prin alte mijloace.

Șeful statului a mai semnat joi decretele privind promulgarea Legii pentru completarea art. 9 din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 19/2014 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/ 2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC — S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme, privind promulgarea Legii pentru modificarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 30/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fondurilor externe nerambursabile.

Citeste si:  Antonescu: Rămânem cu ministerele cum le ştiţi, nu s-a pus problema negocierii Ministerului de Interne

De asemenea, Iohannis a promulgat legile privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 32/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia şi pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 35/2015 privind reorganizarea activităţii de inspecţie pentru clasificarea carcaselor, funcţionarea sistemului de clasificare a carcaselor de bovine, porcine şi ovine, monitorizarea şi raportarea preţurilor acestora. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner