Telescopul Hubble a descoperit una dintre primele galaxii din Univers

Telescopul Spaţial Hubble, aparţinând NASA, a descoperit una dintre primele galaxii din Univers (poate chiar prima), o structură extrem de îndepărtată şi izolată, aflată la 13,4 miliarde de ani lumină distanţă, conform Sky News.

Această galaxie a primit denumirea GN-z11 şi s-a format la doar aproximativ 400 de milioane de ani după explozia primordială care a dus la naşterea Universului, Big Bang.

O echipă de cercetători de la Universitatea Yale, de la Space Telescope Science Institute şi din cadrul Universităţii California din Santa Cruz a folosit instrumentul Wide Field Camera 3 din arsenalul telescopului Hubble pentru a măsura distanţa până la GN-z11. „Am făcut un important pas înapoi în timp, dincolo de ceea ce ne-am fi aşteptat să putem face cu Hubble. Am observat (galaxia) GN-z11 într-o perioadă în care Universul avea doar 3% din vârsta actuală”, a declarat astronomul Pascal Oesch, unul dintre autorii descoperirii şi coordonatorul studiului despre această galaxie.

Conform cercetătorilor, imaginile obţinute oferă noi indicii despre cum arăta „copilăria” Universului, modul în care s-a format această galaxie rămâne însă, cel puţin deocamdată, un mister. „Este extraordinar că o galaxie atât de masivă exista la doar 200 sau 300 de milioane de ani după aprinderea primelor stele din Univers”, a remarcat şi astronomul Gary Illingworth, coautor al acestui studiu, profesor la universitatea California din Santa Cruz.

 „Este nevoie de un proces de creştere extrem de rapid, producând noi stele cu o frecvenţă incredibilă pentru a se forma o galaxie de 1 miliard de mase solare atât de timpuriu” în istoria Universului, a adăugat el.

„A trebuit să împingem telescopul Hubble până la limitele sale absolute pentru a recepţiona datele spectroscopice necesare pentru a determina deplasarea spre roşu a luminii provenite de la această galaxie, putând să evaluăm astfel distanţa la care se află”, a mai susţinut Prof. Garth Illingworth.

Până la această descoperire, cea mai îndepărtată galaxie cunoscută era EGSY8p7, aflată la distanţa de 13,2 miliarde de ani lumină.

Galaxia GN-z11 este localizată în direcţia constelaţiei Ursa Major şi este de aproximativ 25 de ori mai mică decât Calea Lactee, având doar 1% din masa galaxiei noastre. Această galaxie este subiectul unui studiu a cărui publicare a fost acceptată de către revista Astrophysical Journal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.