Maria Şarapova, regina sport-business-ului

Cu cinci titluri de Mare Şlem în palmares, jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova, care a anunţat luni, 7 martie, că a fost depistată pozitiv la un control antidoping pozitiv, nu poate pretinde la un loc printre marile campioane din istorie, dar graţie fizicului său hollywoodian şi gustului pentru afaceri, ea a devenit o referinţă pentru sport-business.

„Dacă aş fi decis să-mi anunţ finalul de carieră, atunci nu aş fi putut face acest lucru într-un hotel din centrul oraşului Los Angeles”, a afirmat jucătoarea în cadrul unei conferinţe de presă al cărei anunţ a declanşat un val de zvonuri.

Şarapova nu a renunţat însă la tenis, dar controlul pozitiv de la Australian Open cu meldonium sau mildronat, un medicament care i-a fost prescris în 2006, i-a umbrit imaginea până acum perfectă, sau aproape.

Rusoaica este sportiva cea mai bine plătită din lume în 2015, conform magazinului Forbes, cu peste 29 milioane dolari câştiguri, dintre care şapte pe teren, restul provenind din venituri publicitare şi diferite activităţi, între care dulciurile Sugarpova.

Citeste si:  Maria Şarapova: Sunt hotărâtă să joc din nou tenis

După modelul David Beckham, mult mai bine plătit decât Lionel Messi până în ultimii ani ai carierei sale, ea a câştigat în acest sezon mai mulţi bani decât Serena Williams, fără însă a câştiga turnee majore, spre deosebire de americancă învingătoare în trei turnee. Averea sa este estimată la peste 200 milioane de dolari.

„Frumuseţea vinde. Eu ştiu că în special pentru asta oamenii mă vor, iar acest lucru îmi convine”, a spus ea.

Desigur, bilanţul sportiv al Şarapovei (28 ani) este departe de a fi neglijabil. Deşi se află doar pe locul 22 ca număr de titluri majore, doar şase jucătoare din toată istoria tenisului au mai obţinut performanţa de a câştiga cele patru turnee de Mare Şlem: Wimbledon (2004), US Open (2006), Australian Open (2008) şi Roland Garros (2012, 2014), o suprafaţă care îi convine cel mai puţin, zgura.

Citeste si:  Simona Halep, învinsă fără drept de apel în primul tur la Australian Open

Dar fanii săi, căzuţi sub şarmul victoriei surpriză de la Wimbledon din 2004 în faţa Serenei Williams, sperau mai mult. Ea devenea a treia cea mai tânără jucătoare învingătoare din istorie pe iarba engleză, la doar 17 ani. Anul următor, ea devenea prima rusoaică nr.1 mondial.

Dar această ascensiune fulminantă a fost contracarată de numeroase accidentări, în special la umăr, iar ulterior la braţ, şi mai ales de o mare campioană, Serena Williams, cea pe care o învinsese pentru a atinge celebritatea pe Centralul de la Wimbledon.

Începând din 2004, rusoaica nu a mai reuşit niciodată să o învingă pe americancă: 18 înfrângeri la rând, ultima în sferturile de finală la Australian Open în ianuarie.

Citeste si:  Tenis: Simona Halep a ratat calificarea în semifinalele turneului Australian Open

Născută la Niagan, în Siberia, în 1987, la un an după mutarea părinţilor săi din Belarus, determinaţi de catastrofa de la Cernobîl, ea şi-a petrecut copilăria la Soci, pe malul Mării Negre, acolo unde a început tenisul, mai întâi cu mâna stângă. Deşi ambidextră, ea a optat pentru mâna dreaptă abia mai târziu.

Fosta mare campioană cehă Martina Navratilova este cea care, după câteva schimburi de mingi cu micuţa Şarapova, l-a convins pe tatăl său Iuri să o trimită în Statele Unite. La vârsta de 7 ani, Maria părăsea definitiv Rusia în compania tatălui său pentru Florida. O agenţie, impresionată de potenţialul său, a preluat în sarcină costul formării sale la celebra academie aparţinând lui Nick Bollettieri, după ce tatăl său plecase cu 700 de dolari în buzunar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata