BCE a redus dobânzile şi a majorat achiziţiile lunare de obligaţiuni

Pentru a stimula economia zonei euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 10 martie, să reducă dobânda de politică monetară la nivelul zero şi în paralel a majorat achiziţiile lunare de obligaţiuni, de la 60 până până la 80 de miliarde de euro, informează AFP.

Reducerea dobânzii de bază a luat prin surprindere pieţele financiare, având în vedre că este vorba de un nou minim istoric. Începând luna septembrie 2014 şi până în prezent, dobânda de bază practicată de BCE a staţionat la nivelul minim record de 0,05%.

Tot în şedinţa de politică monetară de joi, BCE a decis să reducă şi dobânda la depozite, cu 10 puncte de bază până la minus 0,40%, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, cu cinci puncte de bază până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituţia de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul şi investiţiile în Europa.

Citeste si:  Panama a intrat în Cartea Recordurilor cu o frescă realizată de 5.084 copii

Imediat după acest anunţ, moneda euro s-a depreciat cu un procent în raport cu dolarul iar Bursa de la Paris a înregistrat un avans de peste 3%.

Atenţia analiştilor se va îndrepta spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner