Corupţia corupe

Corupţia corupe, este concluzia unui studiu publicat miercuri în revista ”Nature”, rezultat al unui experiment intercultural care a implicat mii de oameni din întreaga lume şi care a dovedit că nivelul corupţiei dintr-o societate influenţează gradul de onestitate al cetăţenilor.

Cei doi autori ai cercetării ştiinţifice — Simon Gächter, de la Universitatea Nottingham, din Marea Britanie, şi Jonathan F. Schulz, de la Universitatea Yale, din SUA — au alcătuit, într-o primă fază, un clasament a 159 de ţări în funcţie de nivelul de corupţie, evaziune fiscală şi fraudă politică, ţinând cont de datele din 2003, primul an în care acestea au fost disponibile la categoriile respective.

Citeste si:  Firma mamei şi surorii premierului Ponta, vizată de percheziţiile DNA

În a doua etapă, au apelat la 2.568 de voluntari din 23 de state, considerate reprezentative pentru panorama mondială, printre care, Germania, Marea Britanie, Suedia, Spania, China, Indonezia, Kenya, Guatemala şi Columbia, relatează EFE.

Participanţii la experiment au avut posibilitatea să mintă în beneficiul propriu fără ca acest lucru să fie sesizat de altcineva. Concret, ei erau închişi singuri într-o încăpere, aruncau de două ori nişte zaruri şi apoi comunicau rezultatul, fiind recompensaţi în bani în funcţie de numerele de pe zar (în ordine crescătoare, cu excepţia lui 6, pentru care nu primeau nimic).

‘Nu putem spune dacă voluntarii au fost cinstiţi sau nu la nivel individual, dar în cadrul unui grup de persone, se pot trage concluzii cu ajutorul legilor statisticii”’, a explicat Simon Gächter, care este profesor de psihologie.

Citeste si:  ANL construieşte locuinţe pentru MApN, MAI, SRI şi SPP în Pantelimon

”Nu am văzut minciuni flagrante în nicio ţară”, dar am observat că ”în statele cu un nivel mai mare de corupţie, cetăţenii aveau tendinţa să declara că au dat cu zarul numere mai mari (care le aduceau mai mulţi bani), adică erau mai puţin oneşti decât cei din statele mai puţin corupte”, a continuat el. ”Aşadar, oamenii îşi limitează nivelul de necinste în funcţie de ceea ce văd şi percep ca acceptabil în jurul lor în societate’‘, a subliniat profesorul.

O altă constatare a fost aceea că oamenii din întreaga lume au tendinţa de a ”trişa un pic” în favoarea lor. Acest lucru confirmă teoria psihologică potrivit căreia ”individul vrea să-şi menţină o imagine pozitivă faţă de el însuşi, aşa încât va trişa doar puţin în beneficiul propriu, aşa încât să-şi poată păstra buna imagine despre propria persoană”, a menţionat Simon Gächter .

Citeste si:  Profitul OTP Bank a scăzut cu 73% în trimestrul 3 din 2009

În concluzie, cercetătorii susţin că instituţiile slabe ale statului, care permit corupţia şi alte încălcări ale normelor, ”nu au efecte negative doar din punct de vedere economic, ci şi asupra onestităţii intrinsece a cetăţenilor”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata