Urcatul scărilor ajută la păstrarea „tinereţii” cerebrale

Urcatul zilnic al scărilor ar păstra tinereţea creierului uman, iar efortul nu trebuie să fie prea mare: două etaje pe zi ar fi suficiente – este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători canadieni care şi-a publicat studiul în revista Neurobiology of Aging.

Până acum toţi erau de acord că acest tip de mişcare este excelent pentru menţinerea formei fizice. Însă studiul condus de Jason Steffener de la Universitatea Concordia din Montreal a arătat un nou avantaj pentru cei care nu evită să urce scări. Cu cât cineva urcă mai multe scări, cu atât creierul său va părea mai „tânăr” în plan strict fizic. Cine face acest lucru toată viaţa prezintă o scădere a vârstei creierului cu 0,58 ani, relatează directmatin.fr.

Citeste si:  Leul, locul al doilea ca depreciere faţă de dolar, în ECE

Până să ajungă la această cifră precisă, echipa profesorului Steffener a examinat creierele a 331 de adulţi, utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), metodă ce permite măsurarea volumului de materie cenuşie din creier.

Îmbătrânirea se caracterizează printr-o pierdere vizibilă de materie cenuşie. Echipa a comparat volumul cerebral al participanţilor în funcţie de câte ori au urcat scările zilnic. Rezultatul evident a fost că, cu cât o persoană urcă mai multe etaje pe zi, cu atât creierul său rămâne mai „tânăr”.

Concluziile studiului ar trebui să îi convingă pe amatorii de urcat cu liftul să mai urce şi pe scări pentru a încetini îmbătrânirea creierului. Cercetarea mai arată că, cu cât un om are mai mulţi ani de studiu, cu atât creierul lui rămâne mai tânăr, câştigul fiind şi mai mare decât în cazul mişcării pe scări: 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat.

Citeste si:  Renunţarea la fumat poate împiedica pierderea de materie cenuşie

Sfatul site-ului directmatin.fr pentru cei care vor să îşi păstreze tinereţea creierului este prin urmare să înveţe cât mai mult şi să urce scări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata