EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Sportivii vor putea fi exceptaţi de la procedurile de insolvenţă

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se clarifică inoperabilitatea efectului suspensiv în litigiile care sunt pe rolul comisiilor sportive pentru jucători ce solicită recunoaşterea dreptului de joc în competiţii, precum şi rezilierea contractelor pentru justă cauză.

Potrivit proiectului de lege, la articolul privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă se adaugă: „procedurile extrajudiciare aflate pe rolul comisiilor sportive din cadrul federaţiilor sportive, care funcţionează potrivit Legii educaţiei fizice şi sportului, având ca obiect denunţarea unilaterală a contractelor individuale de muncă, sau convenţiilor civile ale sportivilor şi sancţiuni sportive aplicabile în această situaţie, sau orice alte litigii având ca obiect dreptul sportivului de a participa la competiţie”.

Deputatul UNPR Florin Gheorghe a anunţat că formaţiunea sa nu susţine acest proiect de lege.

„În Legea 69/2000 a tineretului şi sportului se specifica foarte clar că eventualele litigii legate de legitimarea şi transferul sportivilor se rezolvă de către comisiile sportive unde se aplică statutul şi regulamentele federaţiilor sportive. Dreptul de legitimare şi transfer al sportivului este un drept distinct faţă de dreptul de creanţă, acţiunea având ca obiect dreptul de joc al sportivului, adică dreptul la muncă, nu este supusă regulii suspendării de drept şi se va soluţiona conform regulamentelor sportive care guvernează ramura sportivă respectivă”, a spus Florin Gheorghe la dezbaterea proiectului.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a solicitat retrimiterea la comisia de specialitate a acestui proiect, pentru că el conţine reglementări în materia Dreptului Muncii.

În schimb, deputatul UDMR Mate Andras a precizat că Uniunea susţine această iniţiativă.

„Nu e vorba de a modifica dispoziţiile Codului muncii, e vorba de a excepta de la procedura insolvenţei dreptul jucătorilor de a opta şi a merge la o altă echipă, care nu este în insolvenţă şi unde îşi pot desfăşura activitatea şi beneficia de acea indemnizaţie pentru activitatea sportivă pe care o desfăşoară. La data iniţierii acestui proiect erau deja şapte echipe în insolvenţă. Gândiţi-vă la acei jucători care nu încasează niciun salariu, dar nici nu pot să meargă la alt club să joace şi să încaseze măcar un salariu, indiferent dacă este o sumă minimă sau mai mare”, a menţionat Mate Andras.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata