România va primi asistenţă din partea BEI, BERD şi BM în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene

România va beneficia de expertiza Băncii Europene de Investiţii (BEI), a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a Băncii Mondiale (BM) pentru modernizarea administraţiei publice, sprijinirea reformelor structurale şi pentru pregătirea şi implementarea proiectelor finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI), în scopul creşterii ratei de absorbţie în perioada de programare actuală, 2014 – 2020, şi pregătirea perioadei următoare de programare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, acesta a aprobat, în şedinţa de miercuri, trei hotărâri care reglementează acordarea de asistenţă tehnică din partea celor trei instituţii financiare internaţionale, având în vedere că România are nevoie în continuare de asistenţa tehnica pe care BEI, BERD şi BM o pot furniza autorităţilor de management şi principalilor beneficiari instituţii publice implicate în realizarea reformelor structurale şi investiţiilor publice.

România a primit şi până acum asistenţă tehnică din partea celor trei instituţii financiare internaţionale în implementarea proiectelor în baza Memorandum-urilor de Înţelegere semnate în 2012 cu acestea, documente care şi-au încetat valabilitatea la 31 decembrie 2015.

Citeste si:  România are armele necesare în faţa şocurilor externe, fondul-tampon de la Trezorerie acoperă 4 luni de plăţi, susţine Tănăsescu

Finanţarea proiectelor prin FESI pentru perioada de programare 2014 — 2020 — Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM) — reprezintă o oportunitate pentru creşterea performanţelor economice ale României prin investiţii în transport şi infrastructura de mediu, eficienţa energetică, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, cercetare şi dezvoltare, educaţie şi formare profesională, competitivitate şi dezvoltarea unei economii bazată pe cunoaştere şi inovare.

Guvernul îşi propune să crească rata şi calitatea absorbţiei FESI şi să pregătească perioada următoare de programare printr-o mai bună gestionare, eficientizare şi executare a investiţiilor, solicitând în acest sens asistenţă din partea BEI, în calitate de instituţie de finanţare a UE, pentru a-şi consolida capacitatea de formulare a politicilor şi strategiilor, de planificare sectorială şi de planificare, elaborare şi implementare a proiectelor.

Citeste si:  Vinurile româneşti încearcă să cucerească Europa

Memorandumul de Înţelegere cu BEI, aprobat miercuri de Guvern, este valabil până la 31 decembrie 2023 şi stabileşte acordarea de asistenţă tehnică ţării noastre pentru două arii de intervenţie. Dacă pe parcursul implementării partea română identifică şi alte arii sau domenii unde BEI ar putea furniza expertiză, acest lucru se va putea face fără modificarea Memorandumului dacă BEI dispune de resursele necesare.

În ceea ce priveşte asistenţa tehnică pe care România o va primi din partea BERD, Guvernul a identificat trei domenii în care considera a fi necesar un sprijin suplimentar pentru intensificarea implementării de proiecte. În măsura în care sunt identificate domenii suplimentare de sprijin în implementarea de proiecte, acestea pot fi convenite prin schimb de scrisori între BERD şi Ministerul Fondurilor Europene. Valabilitatea Acordului de asistenţă tehnică dintre Guvern şi BERD este până la încheierea perioadei de plăţi pentru FESI din cadrul perioadei de programare 2014 — 2020, prevăzută în prezent a fi data de 31 decembrie 2023.

Citeste si:  Emil Boc a ameninţat că "vor cădea capete", dacă nu se respectă termenele pentru terminalul Schengen de la Otopeni

Banca Mondială va oferi României asistenţă pe două arii de intervenţie — modernizarea administraţiei publice şi realizarea reformelor structurale. În cazul identificării unor arii de intervenţie noi, Guvernul se poate adresa BM cu o solicitare de servicii în orice sector sau domeniu relevant nou. De asemenea, România poate primi asistenţă tehnică din partea BM în baza acestui Memorandum până la 31 decembrie 2023. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata