Protest la termocentrala Mintia – 25 de lideri sindicali şi angajaţi au declarat greva foamei

Un număr de 25 de lideri sindicali şi angajaţi de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineaţa, 21 martie,  în greva foamei, în faţa sediului administrativ, solicitând demisia conducerii companiei, pe care o acuză de faptul că a dus societatea la starea de insolvenţă de acum.

În paralel, în curtea termocentralei peste 100 de angajaţi au declanşat un protest spontan încă de la prima oră de program.

‘Suntem 25 de oameni în greva foamei, toţi liderii de sindicat şi alţi angajaţi. Cerem să se facă, de urgenţă, acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, cerem demisia conducerii complexului, inclusiv a consilierilor, pentru că din cauza lor suntem în această situaţie’, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan.

Citeste si:  Victor Grigorescu: Situaţia Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă şi s-ar putea ajunge chiar la faliment

Potrivit acestuia, oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că firma de insolvenţă desemnată ca administrator special al CEH a denunţat unilateral contractul colectiv de muncă şi cer reglementarea acestei situaţii.

În plus, se solicită anularea unei decizii a conducerii CEH prin care personalul din termocentralele Mintia şi Paroşeni este trimis, prin rotaţie, în şomaj tehnic, energeticienii apreciind că hotărârea ar trebui aplicată şi în sectorul minier, neafectat de această măsură.

În acest context, energeticienii cer separarea ‘de urgenţă’ a activităţii de minerit de cea de producere a energiei electrice, susţinând că prin aplicarea unei asemenea măsuri se respectă şi o cerinţă a Comisiei Europene formulată după ce compania a beneficiat de un ajutor financiar din partea statului pentru achiziţia de certificate verzi.

Citeste si:  Obiceiuri, elemente de vestimentaţie şi ocupaţii din vremea dacilor şi romanilor

‘Până nu vor fi demişi cei din conducerea complexului, nu vom pleca de aici. Am protestat, am fost la Prefectură, am fost la Comisia de Dialog Social, am fost la Ministerul Energiei. Nu mai putem’, a conchis liderul sindical.

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunţat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, în condiţiile în care societatea se află în procedură de insolvenţă. Potrivit unui comunicat al CEH, relaţiile de muncă dintre salariaţi şi angajator urmează să se deruleze în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

Citeste si:  Procurorul Luminiţa Palade, noul vicepreşedinte al CSM

Conducerea CEH precizează că beneficiile şi sporurile stipulate expres — valoric şi procentual — în cadrul contractelor individuale de muncă nu vor fi afectate. Compania mai arată că, în cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de muncă.

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania are datorii de peste 1,2 miliarde de lei şi se află în procedură de insolvenţă din data de 7 ianuarie, conform unei hotărâri luate de Tribunalul Hunedoara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata