Zi de doliu naţional, joi, pe teritoriul României, în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles

24

Guvernul a decis ca joi, 24 martie, să fie declarată zi de doliu naţional în România, ca semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Acesta a precizat că drapelele vor fi coborâte în bernă şi a solicitat posturilor de radio şi de televiziune să îşi adapteze joi programele.

***
Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeaşi lege prevede că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

Citeste si:  Ministrul Agriculturii susţine necesitatea unor dezbateri suplimentare privind introducerea procentului comun pentru cei 2 piloniPAC

Ultima dată când în România a fost decretat doliul naţional au fost zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2015, în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală, din seara zilei de 30 octombrie, soldat cu 64 de morţi.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 410 din 25 iunie 2013, prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată zi de doliu naţional, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. În baza aceleiaşi hotărâri, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuiau să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu urmau să fie amânate.

Citeste si:  MAGHET TRANSPORT SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment

***
Și ziua de 26 iunie 2013, a fost declarată zi de doliu naţional, în semn de respect faţă de cei 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul de autocar din Muntenegru.

18 aprilie 2010 a fost declarată zi de doliu naţional, fiind comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

3 august 2007, data la care au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, a fost de asemenea declarată zi de doliu naţional.

Citeste si:  Zi de doliu în Ucraina: Bilanţul victimelor a crescut la 28 de morţi; radicalii resping armistiţiul

Alte date declarate zile de doliu naţional au mai fost: 8 aprilie 2005, cu prilejul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea; 14 martie 2004, în memoria cetăţenilor români, victime ale atentatelor teroriste din Spania; 14 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata