Bentiţa ”brainBAND” poate detecta gravitatea unei contuzii cerebrale suferite de sportivi pe teren

Un prototip de bentiţă inteligentă care poate detecta gravitatea şocurilor cerebrale suferite de sportivi, în special de cei care practică rugby sau fotbal, este testată în prezent în Australia, au anunţat cercetători implicaţi în acest proiect, conform AFP.

Această bentiţă, denumită ”brainBAND”, este dotată cu numeroşi senzori care pot transmite în timp real medicilor, antrenorilor sau arbitrilor, importanţa şocului resimţit de capul sportivului atunci când acesta se află pe teren în timpul meciului, scrie AFP. Dispozitivul este conectat permanent la alte dispozitive mobile inteligente, precum smartwatch-uri, tablete sau telefoane mobile, transmiţând în timp real celor de pe margine date despre starea jucătorului în urma unor lovituri la cap, potrivit portalului ausdroid.net.

Citeste si:  Ziua paşaportului românesc

Specialistul în neurologie Alan J. Pearce susţine că în momentul de faţă decizia ca un jucător să continue partida după ce a suferit o lovitură puternică la cap este luată complet subiectiv.

Această tehnologie, ”brainBAND”, indică în timp real impactul asupra capului jucătorului în urma loviturilor suferite pe durata meciurilor sau antrenamentelor, oferind posibilitatea luării unei decizii obiective, a explicat pentru AFP cercetătorul Alan J. Pearce de la Universitatea Swinburne, cu sediul la Melbourne.

Jucătorii pot de asemenea să transmită direct datele atunci când ajung la spital şi să permită personalului medical de la camera de urgenţă să ofere un diagnostic mult mai precis, a adăugat cercetătorul, menţionând că mai trebuie însă efectuate alte teste înainte ca produsul să fie comercializat pe piaţă.

Citeste si:  Legea prin care sportivii străini care promovează România pot primi cetăţenie română la cerere, promulgată

Printre jucătorii profesionişti care testează această bentiţă neagră, dar discretă, se numără şi internaţionalul australian de rugby Israel Folau, 26 de ani.

Bentiţa poate semnala de asemenea efectele unei lovituri care poate părea inofensivă, cu ajutorul unor lumini LED, care indică gravitatea impactului.

Prototipul a fost testat în Australia la jucători de rugby din ligile de amatori pentru a definitiva realizarea sa şi să poată înregistra deopotrivă şocurile mici care pot avea în timp un efect cumulativ.

”Nu este vorba de una sau două şocuri puternice, însă loviturile repetate la cap pot duce la probleme pe termen lung cu care se confruntă jucătorii‘, a concluzionat Alan Pearce, conform AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata