Îmbătrânirea populaţiei se accelerează la nivel mondial

Îmbătrânirea populaţiei la nivel mondial se accelerează într-un ritm fără precedent, persoanele în vârstă de peste 65 de ani urmând să reprezinte 17% din locuitorii Planetei în anul 2050, faţă de 8,5% în prezent, potrivit unui studiu al Biroului de recensământ al Statelor Unite publicat luni, transmite AFP.

Potrivit prognozelor Census Bureau, numărul seniorilor ar urma să ajungă la 1,6 miliarde persoane în 2050, faţă de 617 milioane în prezent.

„Persoanele în vârstă reprezintă o proporţie din populaţia mondială care creşte rapid. Oamenii trăiesc mai mult însă nu neapărat în cea mai bună stare de sănătate iar această populaţie îmbătrânită reprezintă o provocare pentru sistemul public de sănătate pentru care trebuie să ne pregătim”, a apreciat directorul Institutului Naţional pentru Persoanele în Vârstă (NIA), Richard Hodes.

Citeste si:  Coronavirus: Revendicări deschise pentru a doua serie de acordare a ajutorului independent

„Am constatat o îmbătrânire în toate ţările din lume. Un număr mare de ţări din Europa şi Asia sunt mai avansate în acest proces demografic, îmbătrânirea populaţiei fiind mai rapidă decât în SUA”, precizează John Haaga, un alt responsabil de la NIA. Potrivit acestuia, îmbătrânirea afectează mai multe aspecte ale societăţii: îngrijirile medicale, pensiile, sectorul muncii, transporturile, locuinţele şi în consecinţă trebuie ţinut cont de situaţiile diferite care există în fiecare ţară.

În SUA, numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani se va dubla în următoarele trei decenii pentru a ajunge la 88 de milioane persoane, în 2050. De asemenea, populaţia mondială în vârstă de peste 80 de ani ar urma să se tripleze între 2015 şi 2050 pentru a ajunge la 446,6 milioane de persoane. În plus, speranţa de viaţă la naştere ar urma să crească cu aproape opt ani pentru a ajunge la 76,2 ani în 2050.

Citeste si:  Investiţiile imobiliare în România au crescut de peste trei ori în primul semestru, la 402,4 milioane euro

Potrivit unui raport anterior al Institutului francez de studii demografice (Ined), populaţia mondială ar urma să se apropie de 10 miliarde de locuitori în 2050, faţă de 7,3 miliarde în 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata