Băncile austriece sunt implicate în scandalul Panama Papers

Băncile austriece sunt implicate în una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii financiare care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, transmite site-ul thelocal.com.

Raiffeisen Zentralbank (RZB) şi Hypo Vorarlberg au fost menţionate în investigaţie deoarece ar fi ajutat persoane foarte bogate să-şi mute banii în conturi offshore pentru a evita plata taxelor.

Din 2002, Raiffeisen l-ar fi ajutat pe actualul preşedinte ucrainean Petro Poroschenko să evite plata taxelor, conform informaţiilor apărute în revista Falter, care, alături de postul de televiziune ORF, au colaborat la investigaţii. Banca s-ar fi ocupat de un credit de 115 milioane de euro dintr-un cont offshore în Insulele Virgine Britanice care avea legătură cu Roshen, cel mai mare producător de ciocolată din Ucraina, deţinut de Poroschenko.

Hypo Vorarlberg, membru al the Hypo Alpe Adria, care a fost salvată de la faliment de statul austriac, este de asemenea menţionată în legătură cu 20 de afaceri offshore.

Citeste si:  Experţii belgieni nu recomandă înotul pentru bebeluşii cu vârsta sub un an

Păstrarea banilor în conturi bancare offshore nu este ilegală şi ambele bănci au precizat că au îndeplinit toate cerinţele autorităţilor de reglementare. Desigur RZB şi-a îndeplinit obligaţiile legale, a afirmat purtătorul de cuvânt al Raiffeisen, Ingrid Krenn-Ditz.

Și Hypo Vorarlberg a subliniat că legile au fost respectate în mod riguros pentru a preveni spălarea de bani.

Scurgerile de informaţii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută duminică în publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung.

„2,6 terabiţi de date, 11,5 milioane de documente şi 214.000 entităţi offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informaţii la care au avut vreodată acces jurnaliştii”, a anunţat duminică Sueddeutsche.

Citeste si:  Cazacii din Rusia vor trimişi în „regiunile fierbinţi din Caucazul de Nord

Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate sunt emailuri, extrase de cont, copii după paşapoarte şi alte documente. Pe lângă dezvăluirea activităţilor offshore a 140 politicieni şi oficiali de rang înalt din întreaga lume, datele includ şi numele unor spioni, traficanţi de droguri şi alţi infractori. Numeroase celebrităţi şi sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.

Guvernul panamez a dat publicităţii o declaraţie în care susţine că a urmat o politică de „toleranţă zero” în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenţă.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor ’70 până în primăvara acestui an.

Datele se referă la cel puţin 12 foşti şi actuali şefi de stat şi 128 de personalităţi publice implicaţi în tranzacţii financiare ilicite. Printre cei implicaţi se află preşedintele rus Vladimir Putin, fostul preşedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi şi preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Citeste si:  Documentele #PanamaPapers scot la lumină alte 20 de hectare pe care Beny Steinmetz le deţine, pe ascuns, în Snagov

Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate şi că ea este victima unei „campanii internaţionale împotriva vieţii private”.

Documentele au fost obţinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicaţia germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmis datele, punându-şi viaţa în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Aşa numitele „Panama Papers” prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtăşit informaţiile Consorţiului Internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC şi publicaţiei britanice Guardian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close