Liviu Dragnea, urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual

36

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii DNA pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi la fals intelectual, ambele în formă continuată, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

„În perioada iulie 2006 — decembrie 2012, suspectul Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii”, se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri.

Potrivit procurorilor, cele două persoane şi-au desfăşurat în realitate activitatea la sediul organizaţiei judeţene din Teleorman a PDS, aspect cunoscut de Liviu Dragnea.

„Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei, precum şi operarea în carnetul de muncă a vechimii corespunzătoare”, se mai precizează în comunicat.

Citeste si:  Investitorii înlătură datoria corporativă, împingând unele randamente reale sub zero

Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, este urmărită penal de procurorii anticorupţie în acelaşi dosar, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Fapta ar fi fost comisă în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, a anunţat DNA pe 24 martie.

În acelaşi dosar, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Floarea Alesu, la data faptelor director general al DGASPC Teleorman, şi Jenica Dumitru, la data faptelor şef Serviciu Resurse Umane, Juridic şi Contencios din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi instigare la fals intelectual în formă continuată.

În cauză mai sunt cercetaţi pentru fals intelectual în formă continuată Constantin Claudiu Balaban, la data faptei şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria, şi Ionuţ Remus Boboc, la data faptei şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic şi Aprovizionare din cadrul DGASPC Teleorman.

Citeste si:  Şova: PNL şi PDL au decis întoarcerea la regimul Băsescu

„În perioada iulie 2006 — 2013, inculpatele Alesu Floarea şi Dumitru Jenica, în calităţile menţionate mai sus, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au dispus în mod ilegal menţinerea în funcţii şi implicit plata drepturilor salariale pentru patru angajaţi din cadrul DGASPC Teleorman. Acestea, în condiţiile în care cunoşteau faptul că, deşi cei patru au figurat în mod scriptic ca angajaţi în cadrul instituţiei respective, ei nu s-au prezentat efectiv la serviciu şi nu au prestat vreo activitate”, se precizează în comunicatul DNA din 24 martie.

Cei patru angajaţi au fost menţinuţi pe statul de funcţii ale instituţiei, încasând lunar sume în cuantum total de peste 150.000 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat şi bugetul local.

„În acelaşi context, în intervalul ianuarie — mai 2014, în scopul justificării salarizării activităţii a două dintre persoanele respective, inculpatele Alesu Floarea şi Dumitru Jenica i-au determinat, direct şi indirect, pe subordonaţii lor Balaban Constantin Claudiu şi Boboc Remus Ionuţ să falsifice diferite înscrisuri (pontaje lunare, state de plată, condici de prezenţă, fişe de prezenţă colective, rapoarte de activitate, rapoarte de evaluare, precum şi alte documente justificative) cunoscând că, în acest fel, au fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul justificării doar scriptice a activităţii acestora”, potrivit DNA.

Citeste si:  Dragnea: Primarii sunt cei mai îndreptăţiţi să reprezinte comunitatea în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana (fostă Dragnea), care are calitatea de suspect în dosar, procurorii susţin că, în perioadele 3 martie — 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 — 1 august 2010, prin încălcarea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate încadrate în funcţii de referent nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective.

„Această conduită a permis celor două angajate să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente perioadelor menţionate”, se mai arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata