Satira antiErdogan – legală

Televiziunea publică germană (ZDF), acuzată că a difuzat un poem satiric în care îl insultă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, s-a apărat joi, 14 aprilie, estimând că satira respectivă este legală, chiar dacă nu corespunde „exigenţelor calitative” ale canalului, informează AFP.

Într-un comunicat, ZDF susţine că şi-a prezentat argumentele juridice parchetului din Mainz, sesizat printr-o plângere de Erdogan împotriva umoristului Jan Boehmermann, autorul acestui poem în care îl tratează pe preşedintele turc într-un mod necuviincios, potrivit AFP.

„Frontierele a ceea ce este reproşabil din punct de vedere penal nu au fost trecute”, estimează canalul. „În cadrul dezbaterilor care interesează opinia publică, libertatea satirei — garantată de Constituţie — implică şi utilizarea mijloacelor stilistice grosiere, independent de consideraţiile gusturilor personale sau generale”, se argumentează în document.

Citeste si:  Nabucco nu va ajunge până în Iran, dar ar putea primi gaz din această ţară

ZDF explică, de altfel, că „a decis să nu mai reia secvenţa respectivă a doua zi după difuzarea ei pentru că pasajul nu corespundea exigenţelor calitative şi standardelor ZDF”, dar aceasta nu are nimic comun cu o apreciere a secvenţei din punct de vedere penal.

În acest poem vădit insultător, Jan Boehmermann, care explicase postului de televiziune că ştia că depăşeşte ceea ce dreptul german autorizează, intenţiona să demonstreze prin reducere la absurd că puterea turcă nu avusese dreptate să atace alt text, un cântec difuzat cu 15 zile anterior la televiziunea germană şi care critica repunerea în discuţie a libertăţilor publice în Turcia.

Citeste si:  Exporturile Germaniei s-au prăbuşit, în 2009

Guvernul german este pe cale să examineze cererea de urmăriri penale, formulată oficial de Ankara.

O decizie va fi luată în „zilele următoare”, a declarat Angela Merkel, care a amintit în această săptămână importanţa libertăţii de expresie, după ce fusese acuzată că nu vrea să bruscheze Turcia, considerată de Berlin drept partener de neocolit în rezolvarea crizei refugiaţilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata