România ar putea să nu participe la Eurovision; Televiziunea publică datorează EBU peste 10 milioane euro

România riscă să nu mai participe în acest an la Eurovision, motivul fiind datoriile acumulate în ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de către Televiziunea Publică, informează un comunicat al instituţiei remis sâmbătă .

Reprezentanţi ai European Broadcasting Union — cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume — au anunţat, deocamdată verbal, reprezentanţii Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancţiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie”, se arată în comunicatul TVR.

Potrivit sursei citate, TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012.

Citeste si:  Ordonanţa privind contractele de credit pentru consumatori, adoptată în Senat

„Până în acest moment, TVR a plătit datorii aferente anilor 2008 — 2012. Ultima plată a fost făcută în luna ianuarie, în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi”, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte concursul Eurovision, TVR precizează că a fost achitată în termen taxa de participare.

„Tocmai pentru a ne asigura de participarea şi transmiterea competiţiei, în 2016 — pentru prima dată după mulţi ani — TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalţii oficiali ai EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe) pentru că este datoria fiecărei ţări să îşi poziţioneze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte şi finanţări aduse la zi”, se mai arată în comunicatul citat.

Citeste si:  1.600 de lei, primă de Crăciun, la stat

TVR informează că va continua toate demersurile pentru a putea participa la Eurovision şi pentru a putea transmite evenimentul. În acelaşi timp, postul public de televiziune solicită instituţiilor statului contactate de EBU să sprijine demersul de plată şi de garantare, amintind că urmează alte competiţii majore — Campionatul European de Fotbal şi Olimpiada de la Rio, din 2016 — pe care o televiziune îngropată în datorii şi subfinanţată nu le va putea oferi publicului.

„TVR a depus ieri (vineri—n.r.) la Parlament raportul de activitate pe anul 2015 din care se vede un progres vizibil şi o altă strategie de manageriere a banilor, dar care nu sunt suficiente pentru a se repara deficienţe de ani de zile şi a se acoperi subfinanţarea începută agresiv după anul 2004”, se mai arată în documentul citat.

Citeste si:  Pilonul zero al pensiilor: se coace o nouă "gogoaşă" electorală?

Concursul Eurovision se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai.

România ar urma să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata