Anca Damian – regizoarea anului 2015 la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul

34

Regizoarea Anca Damian a câştigat Premiul „Audientia” acordat de Fondul Eurimages al Consiliului Europei în cadrul celei de-a 35-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul, informează un comunicat AParte remis miercuri.

Distincţia, în valoare de 30.000 de euro, se acordă începând din acest an pentru cea mai bună regizoare, iar Anca Damian a primit premiul pentru pelicula „Muntele Magic”.

Instituit de Eurimages, premiul are ca rol promovarea egalităţii sexelor în industria europeană de film şi onorează femeile care au avut curajul să devină regizori.

Potrivit comunicatului citat, Anca Damian va fi prezentă şi la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Regizoarea va participa în cadrul celei de-a 23-a ediţii a „Talents Adami Cannes”.

Citeste si:  Nouă români vor urca pe şapte vârfuri de peste 4.000 metri din Alpi, în trei zile

Este vorba despre un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Aceştia au jucat în cinci scurtmetraje regizate, anul acesta, de cinci regizori care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile.

În cadrul acestui program, Anca Damian a regizat scurtmetrajul „Carre”, cu o distribuţie formată din tinerii actori Eugenie Derouand, Marie Kauffmann, Benoit Michel, Tony Zarouel.

Pe lângă regizorul român, în cadrul „Talents Adami Cannes” participă nume sonore ale animaţiei mondiale, printre care Sylvain Chomet, cunoscut publicului pentru producţii precum „Les triplettes de Belleville” sau „L’illusionniste”.

Citeste si:  Infrastructura fizică deţinută de operatorii de rețea și organismele din sectorul public, raportată la ANCOM

Cele cinci scurtmetraje vor fi proiectate în premieră pe 16 mai, de la ora 15,00, la Salle Bunuel, Palatul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Anca Damian a debutat în lungmetraj în 2008 cu producţia „Întâlniri încrucişate”, film care a fost prezent în selecţia unor festivaluri importante precum Busan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg sau Roma. Cel de-al doilea lungmetraj „Crulic — Drumul spre dincolo” (2011) a fost selectat în peste 150 de festivaluri de film şi a câştigat Cristal Award la Annecy (Franţa) şi peste alte 35 de distincţii importante. În 2013 a lansat pelicula „O vară foarte instabilă” cu Jamie Sives, Ana Ularu şi Kim Bodnia în distribuţie.

Citeste si:  Consumul de canabis poate provoca mutaţii genetice şi măreşte riscurile oncologice

„Muntele magic” este cea mai nouă producţie semnată de Anca Damian şi a avut premiera anul trecut la Annecy şi Karlovy Vary, unde a obţinut o Menţiune Specială, şi a fost selectată în peste 30 de festivaluri, precum San Sebastian, Busan, Vancouver, Goteborg, şi premiată la Leipzig, Gijon, Budapesta, Amiens, Ottawa.

În această perioadă se află în post-producţie cu noul lungmetraj „Perfect sănătos”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata