FBI a plătit peste un milion de dolari pentru deblocarea unui iPhone

23

Poliţia federală americană FBI a plătit peste un milion de dolari unor hackeri pentru a debloca iPhone-ul unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), a afirmat joi directorul FBI, James Comey, citat de AFP.

Întrebat la Londra, cu prilejul unei conferinţe privind securitatea, despre cât a plătit FBI pentru a debloca aparatul, James Comey a răspuns: „Mult”.

„Cu siguranţă, mai mult decât voi câştiga până la finalul mandatului în acest post, în şapte ani şi patru luni. Însă, în opinia mea, a meritat”, a dezvăluit el, potrivit unei retransmisii video a conferinţei Aspen security forum.

Citeste si:  Germanii, printre cei mai mari oponenţi faţă de un ajutor al UE pentru Grecia

Salariul lui James Comey este de 14.900 de dolari pe lună. Factura pentru deblocarea ar fi, în consecinţă, mai mare de 1,3 milioane de dolari.

Apple s-a aflat în acest an în centrul unei confruntări cu justiţia americană, refuzând să ajute poliţia să ocolească măsurile de securitate pentru ajunge la conţinutul cifrat al mai multor iPhone-uri, aparţinând mai ales unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino în California (14 morţi pe 2 decembrie) sau unui traficant de droguri la New York.

Citeste si:  Utilizatorii de Windows XP din întreaga lume, fără protecţie în faţa hackerilor începând de marţi

În ce priveşte afacerea San Bernardino, procedura judiciară a fost în final abandonată după ce FBI a reuşit să deblocheze aparatul datorită intervenţiei unei terţe părţi neidentificate.

Potrivit directorului FBI, acest proces a dus la crearea unei „pieţe în întreaga lume” pentru a debloca un iPhone 5C sub sistemul de exploatare iOS 9, modelul utilizat de Syed Farook care a murit împreună cu soţia sa în schimbul de focuri cu poliţia după atacul lor.

„Cineva din afara guvernului ne-a contactat şi ne-a spus „credem că am găsit o soluţie”. Am testat-o, şi am testat-o, şi am testat-o şi am cumpărat-o”, a povestit James Comey.

Citeste si:  Liniştea, alimentaţia sănătoasă şi dulciurile, secretele unei vietnameze în vârstă de 122 de ani

„Un litigiu juridic nu este cel mai bun loc pentru a rezolva importante chestiuni de valoare care implică tot felul de lucruri dragi nouă”, a adăugat el. „Trebuie să găsim modalităţi de a asigura coabitarea dintre viaţa privată şi siguranţa pe internet şi aparatele noastre cu securitatea publică”, a mai afirmat directorul FBI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata