Starul R&B american Prince a încetat din viaţă

Cântăreţul american Prince, decedat joi, 21 aprilie, la 57 de ani în apropiere de Minneapolis (Minnesota, nord), a fost găsit în stare de inconştienţă într-un lift al studiourilor de înregistrare situate în reşedinţa sa, a informat şeriful comitatului Carver.

”Confirm, cu profund regret, că legendarul interpret Prince Roger Nelson a murit la reşedinţa sa din Paisley Park în această dimineaţă”, a afirmat reprezentanta sa, Yvette Noel-Schure.

Când poliţia şi serviciile medicale de urgenţă au sosit la faţa locului după un apel telefonic, ”au găsit un bărbat adult inconştient în lift”, a precizat şeriful Jim Olson într-un comunicat, citat vineri de AFP.

Echipele de salvare au încercat resuscitarea, fără succes, a spus el.

Prince Rogers Nelson a fost declarat decedat la ora locală 10.07, a mai menţionat şeriful, adăugând că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina circumstanţele morţii.

Cântăreţul a fost dus de urgenţă la spital, vinerea trecută, pentru o gripă, după cum au scris mai multe publicaţii, adăugând că avionul său privat a procedat la o aterizare de urgenţă în Illinois, pe drumul spre Minneapolis la întoarcerea din Atlanta, unde cântăreţul susţinuse două concerte.

Artistul ar fi fost tratat pentru o supradoză de opiacee cu şase zile înainte de moartea sa, afirmă site-ul TMZ specializat în informaţii despre celebrităţi.

Autopsia va fi realizată în cursul zilei de vineri, a declarat un purtător de cuvânt al institutului de medicină legală din Midwest, Martha Weaver, precizând că rezultatele preliminare ar urma să fie disponibile în câteva zile, dar că analizele — mai ales toxicologice — ar putea dura mai multe săptămâni.

Prince anunţase luna trecută că urma să îşi publice memoriile.

Starul, pe numele său complet Prince Rogers Nelson, a suferit o urgenţă medicală la 15 aprilie, în timp ce se afla în avionul său privat, fiind nevoie ca piloţii să aterizeze imediat în Illinois. Prince a susţinut concertul pe care-l avea programat a doua zi şi şi-a asigurat fanii că se simte bine. Persoane din anturajul său au declarat pentru TMZ că starul suferea de gripă.

Citeste si:  Honore de Balzac, un excelent observator şi cronicar al societăţii franceze contemporane lui

Înaintea acestei apariţii recente pe scenă, Prince şi-a anulat două concerte din motive medicale.

Prince şi-a lansat primul album, „For You”, în 1978 şi a devenit un superstar internaţional în 1982, cu LP-ul „1999”. În cariera sa a obţinut 7 premii Grammy, iar interpretarea sa din pauza Finalei Campionatului de Fotbal American Super Bowl din 2007 a fost caracterizată drept una dintre cele mai bune performanţe live din toate timpurile. Albumele sale s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare.

De asemenea, Prince este laureatul unui premiu Oscar pentru cea mai bună compoziţie originală cu hitul său „Purple Rain” în 1985.

Prince a fost căsătorit de două ori. Prima oară cu o dansatoare din formaţia sa, Mayte Garcia, de care a divorţat în 2000. Apoi s-a căsătorit cu Manuela Testolini, de care s-a despărţit în 2006.

Din anul 2004, numele lui Prince figurează în Rock ‘n’ Roll Hall of Fame. La finalul ceremoniei de atunci, el a oferit o interpretare memorabilă a piesei The Beatles „While My Guitar Gently Weeps”.

În cariera sa de excepţie, care se întinde pe mai mult de 37 de ani, muzicianul a înregistrat 20 de albume de studiou şi 4 albume live. De asemenea, a mai scos patru albume alături de formaţia sa, The New Power Generation.

***

De-a lungul carierei sale muzicale, Prince s-a remarcat prin variatele abordări muzicale, dar şi prin faptul că şi-a înfiinţat propria casă de înregistrări. Prince a lansat numeroase albume, care s-au vândut în milioane de exemplare, dar primul album remarcabil a fost „Dirty Mind” (1980).

În 1984, odată cu lansarea materialului „Purple Rain”, Prince începe să fie considerat un adevărat fenomen. Albumul „Purple Rain” s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în America, iar timp de 24 de săptămâni a ocupat locul întâi în topurile muzicale, potrivit site-ului bestmusic.ro.

Citeste si:  Averea lui Prince ar putea fi împărţită între şapte moştenitori

„Around the World in a Day” (1985) reprezintă unul dintre materialele discografice în care se simte o schimbare a perspectivei muzicale a artistului. Au urmat şi alte albume, la fel de apreciate, precum „Parade” şi „Sing O” the Times” (1987). „Parade”, apărut în 1986, a abordat stilul rock din anii ’60, dar dintr-o perspectivă proprie artistului.

În 1989, Prince a realizat coloana sonoră a filmului „Batman”, iar acest moment a marcat o reîntoarcere în fruntea clasamentelor.

Un an mai târziu, apare „Graffiti Bridge”, care s-a dorit o continuare a lui „Purple Rain”. În 1991, Prince a pus bazele grupului The New Power Generation, iar primul album în această formulă s-a intitulat „Diamonds and Pearls”.

În 1992 a urmat materialul „The Love Symbol Album”, iar în 1994, din cauza neînţelegerilor cu casa de înregistrări Warner Bros, Prince a lansat independent „The Most Beautiful Girl in The World” (una dintre cele mai apreciate piese ale artistului).

După patru ani, în 1996, pentru a marca eliberarea de sub tutela celor de la Warner Bros, Prince a lansat albumul „Emancipation”, cu susţinerea EMI.

În perioada următoare, artistul a lansat şi alte albume, precum „Crystal Ball” (1998), „The New Master” (1999), „Vault: Old Friends 4 Sale” (1999), „Rave Un2 the Joy Fantastic” (2001), „Musicology” (2003), ”3121” (2006), ”Planet Earth” (2007), „Lotusflow3r / MPLSound” (2009) şi „20Ten” (2010).

Din filmografia artistului, amintim: ”Purple Rain” (1984), ”Under the Cherry Moon” (1986), ”Sign o’ the Times” (1987), ”Graffiti Bridge” (1990).

Prince a fost nominalizat de 33 de ori la Premiile Grammy şi a câştigat şapte premii. Două albume de ale sale — ”1999” şi ”Purple Rain” — au fost premiate cu Grammy Hall of Fame Award. Dintre premiile MTV Music Awards amintim: ”When Doves Cry” (1985), ”Raspberry Beret” (1986), ”Cream” (1992). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner