Iohannis: Proiectul România Educată reprezintă începutul reaşezării societăţii româneşti pe valori

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, 25 aprilie, la Timişoara, că Proiectul România Educată reprezintă începutul reaşezării societăţii româneşti pe valori, dezvoltării unei culturi a succesului, bazată pe performanţă, merit, muncă şi profesionalism.

Șeful statului a subliniat că acest proiect prinde “rădăcini” şi arată tuturor importanţa dialogului şi acordului în acţiuni, cu rezultate “măsurabile în viitorul apropiat”.

“Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbatere regională, am scos acest domeniu din zona bunelor intenţii niciodată concretizate şi l-am reaşezat pe agenda publică instituţională şi suntem abia la început”, a spus Iohannis.

El a susţinut că Educaţia şi Diaspora sunt două segmente “speciale” pentru el şi foarte importante pentru ţară, întrucât în învăţământul superior şi în cercetare, Diaspora contribuie la dezvoltarea României.

“Salut sprijinirea legăturilor dintre cercetători şi profesori români dinăuntrul şi dinafara graniţelor, în contextul unei conferinţe ştiinţifice de înaltă ţinută, în care avem cu toţii acelaşi ţel, un nou pas spre transformarea României într-un stat puternic şi prosper. Astăzi, Educaţia şi Cercetarea trec dincolo de frontierele naţionale. Practic, ne dorim conectarea elitelor româneşti din jurul lumii pe domeniu de expertiză şi apropierea lor de comunitatea academică şi ştiinţifică din România, precum şi de instituţiile statului român. Această legătură intelectuală are un potenţial uriaş în dezvoltarea României şi ne va aduce mai aproape de o societate a cunoaşterii, bazată pe performanţă, merit, competenţă şi inovare”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Citeste si:  Demararea unei campanii antidrog având ca grup ţintă elevii şi studenţii

În viziunea sa, este esenţial ca universităţile şi institutele noastre de cercetare să se conecteze la comunităţile de români din afară, dorindu-se crearea unor “reţele” de specialişti în diverse domenii de interes strategic pentru România.

“Cred că este esenţial ca întoarcerea cercetătorilor români în ţară să nu fie umbrită de lungi procese birocratice de recunoaştere a diplomelor sau de proceduri dificile de integrare a copiilor în şcoală”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a subliniat că România se află pe harta europeană a cercetării printr-o serie de proiecte cu un potenţial deosebit, printre care laserul de la Măgurele şi Centrul Naţional pentru Cercetări Avansate “Fluvii Delte Mări”.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, 25 aprilie,la deschiderea celei de-a patra ediţii a Conferinţei ştiinţifice intitulate “Diaspora în Cercetarea Știinţifică şi Învăţământul Superior din România — Diaspora şi prietenii săi”, la care participă aproape o mie de cercetători români din 35 de ţări de pe patru continente.

Citeste si:  Ponta: Guvernul va debloca examenul de titularizare pentru 3.242 de profesori

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice.

Evenimentul academic îşi propune să reunească cele mai efervescente minţi româneşti din zona cercetării ştiinţifice şi a învăţământului superior din întreaga lume, se desfăşoară sub forma a 21 de workshop-uri exploratorii (WE) care acoperă domenii extrem de diverse ale cunoaşterii ştiinţifice, de la fizică şi matematică, la ştiinţele inginereşti şi medicale, până la ştiinţe sociale şi umane.

Participanţii vin din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franţa, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elveţia, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore şi România.

Conferinţa se desfăşoară în perioada 25 — 28 aprilie, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata