Ministerul Muncii vrea să scoată zilierii din economia gri prin tichete; impozitul, plătit de angajat

42

Ministerul Muncii are o iniţiativă legislativă prin care zilierii să iasă din economia gri printr-un sistem de tichete, impozitul urmând a se plăti la nivelul angajatului, a declarat, vineri, 6 mai, ministrul de resort, Dragoş Pîslaru.

„Avem o iniţiativă pe care sperăm să o vedem cât mai repede pusă în practică legată de zilieri, anume acele persoane care sunt în acest moment neînregistrate, lucrează în zona economiei gri şi încercăm să o ridicăm cu un sistem de vouchere, tichete. Sistemul nu este unul complicat. Pentru a putea crea o motivaţie ca lumea să-şi declare munca ar însemna ca, de exemplu, dacă eu mă duc să lucrez terenul cuiva, practic primesc un tichet de la persoana respectivă pentru munca pe care am efectuat-o. Tichetul respectiv are o valoare calculată. Deci, cam care este costul mediu pe oră de muncă înmulţit cu numărul de ore pe care îl am prestat. Eu, cel care vreau să plătesc acest tip de muncă, le iau de la o bancă, de la instituţiile care fac parte din sistem, iar cei care vor să şi le valorifice le duc la respectivele instituţii care sunt afiliate în sistem”, a spus Pîslaru.

Citeste si:  Un judecător din California a refuzat, joi, să acorde Uber și Lyft mai mult timp pentru a face apel la decizia sa

El a precizat că tichetele sunt purtătoare de taxe, dar angajatul va fi beneficiar de asigurări sociale.

„Tichetele sunt purtătoare de taxe, dar, pentru ca lumea să fie motivată să le folosească, au nişte facilităţi. În acest moment, neplătind nimic nu mă duc să taxăm toată munca cum este ea taxată în legislaţia în vigoare. Încerc să găsesc un model de echilibru care să motiveze declararea pe deoparte că dacă declari beneficiezi de drepturile legate de asigurările sociale. Deci dacă oamenii aceştia au un număr de zile pe an pe care lucrează cu tichete intră în sistemul de asigurări. Cel care plăteşte nu este impozitat, impozitul se aplică pe cel care primeşte venitul. Cel care primeşte venitul va plăti un impozit, care va fi mai mic decât cel care se plăteşte în momentul de faţă pentru muncă”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Citeste si:  Gabriel Oprea, consecvent în privinţa ideii ca pensiile militare sub 3.000 lei să nu se reducă

Potrivit acestuia, circa 700.000 de oameni ar urma, astfel, să iasă la suprafaţă din economia gri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata