Ucraina, câştigătoarea Eurovision 2016

Reprezentanta Ucrainei, cântăreaţa Jamala, a obţinut la Stockholm cu piesa „1944” a doua victorie pentru ţara sa a competiţiei Eurovision, cea mai politizată din ultimii ani, reuşind să devanseze Australia şi Rusia, marea favorită a caselor de pariuri, relatează duminică EFE.

Controversata sa piesă amintind de deportările masive din epoca lui Stalin a tătarilor din Crimeea — peninsula anexată de Rusia în 2014 — se referă la soarta bunicii sale născute în Kârgâstan, ţară unde au fost instalaţi majoritatea celor exilaţi cu forţa.

„Vă urez cu adevărat pace şi dragoste tuturor”, a strigat Jamala de pe scena Globen Arena după ce a fost încoronată învingătoare, graţie votului telespectatorilor celor 42 de ţări participante din festival, care stabilesc jumătate din total.

Citeste si:  Fotbal: Mexicul a câştigat Gold Cup 2015, 3-1 în finala cu Jamaica

Noutatea introdusă anul acesta de European Broadcasting Union (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) a fost difuzarea mai întâi a voturilor juriului şi apoi „televotul popular”, în loc de anunţarea punctajului total, fapt ce a prelungit suspansul până în ultima clipă, când s-a aflat că Rusia, care avea cele mai multe voturi ale publicului, nu a mai putut ajunge din urmă Ucraina.

Australia a dominat clar voturile juriului cu 320 de puncte, înaintea Ucrainei (211), Franţei (148), Malta (137) şi Rusiei (130). Însă piesa „Sound of Silence”, balada interpretată de australianca Dami Im, a căzut pe locul patru după televotul popular, evitând o victoriei a Australiei, care s-a alăturat acestui concurs în urmă cu doi ani.

Citeste si:  Ban Ki-moon: Putin m-a asigurat că nu va invada estul Ucrainei

Rusia a fost cea mai susţinută de telespectatori, cu 361 de puncte, insuficiente însă pentru a putea devansa Ucraina, care a învins, prin interpretarea emoţionantă a cântăreţei Jamala, spectacolul vizual al concurentului rus Serghei Lazarev.

Topul 10 a fost completat, în ordine, de Franţa, Armenia, Polonia, Lituania şi Belgia. Polonia care s-a calificat cu doar 7 puncte ale juriului a primit de la telespectatori 222 de puncte.

Spania, prin reprezentanta sa Barei şi piesa ei ritmată „Say Yay!”, s-a clasat de locul 22, unul mai jos decât la Viena în 2015, fiind penalizată de votul popular, în contrast cu primirea caldă a publicului de pe Globen Arena care a aplaudat-o în picioare.

La fel de dezamăgitoare au fost şi clasificările Israelului (14) şi Italia (16), în timp ce Marea Britanie a terminat pe penultimul loc, iar Germania pe ultimul.

Citeste si:  Arnold Schwarzenegger, de la "Terminator" la "inovator", potrivit lui Laurent Fabius

Gala de sâmbătă seară transmisă pentru prima oară în direct în SUA şi cu o audienţă de 200 de milioane de telespectatori a inclus o reprezentaţie a supervedetei Justin Timberlake, care a cântat nouă lui piesă „Can’t Stop the Feeling” inclusă pe coloana sonor a filmului Trolls. Un număr de 267.000 de internauţi l-au urmărit în direct Timberlake.

Finala a fost transmisă în direct pe platforma Youtube, oferind Google o parte semnificativă din prăjitura rezervată până acum televiziunilor publice de pe Bătrânul Continent, organizatoare ale concursului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: EPA/Maja Suslin

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata