Comisia Europeană vrea să promoveze energia atomică

25

Comisia Europeană (CE) vrea să promoveze construirea de centrale atomice, precum şi dezvoltarea de mici reactoare, relatează, marţi, ediţia online a săptămânalului „Der Spiegel”, care citează un plan strategic elaborat la Bruxelles.

Conform agenţiei EFE, documentul, la care a avut acces publicaţia germană, urmăreşte să pună bazele viitoarei politici nucleare a CE şi va fi analizat miercuri de comisarii pentru energie, în vederea aprobării.

Textul propune, printre altele, consolidarea cooperării între cele 28 de state membre pentru cercetarea, dezvoltarea, finanţarea şi construirea de reactoare noi şi inovatoare.

Citeste si:  Marele bluff al independenţei energetice

De asemenea, militează pentru îmbunătăţirea condiţiilor cadru pentru investiţii în energia atomică, cu sprijinul Fondului European pentru Investiţii Strategice.

Totodată, CE încearcă să accelereze construirea de mici reactoare, pentru ca acestea să poată intra în funcţiune cel târziu până în 2030.

Conform unor experţi consultaţi de „Der Spiegel”, această iniţiativă va urmări reducerea dependenţei energetice de gazele ruseşti şi obţinerea unor avansuri în vederea reducerii emisiilor de CO2 pe care le provoacă producţia de alte tipuri de energie, în special termică.

Citeste si:  Dependenţi de internet, tinerii britanici nu mai ies în societate

Planul comunitar acordă atenţie specială securităţii şi necesită probe de rezistenţă a materialelor pentru centralele nucleare mai vechi.

Aceste dezvăluiri au provocat iritare atât în rândul membrilor Guvernului cât şi al Opoziţiei din Germania, unde vechea legislatură a aprobat „stingerea” sectorului nuclear până în 2022.

În UE există, în prezent, 131 de centrale nucleare, în 14 ţări, cu o capacitate totală de 121 gigawaţi, şi 14 state membre intenţionează să construiască noi centrale nucleare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata