Copiii din satele de oieri din Munţii Sebeşului intră în vacanţa de vară mai devreme cu o lună

25

Elevii şi preşcolarii din cinci sate din Munţii Sebeşului, localităţi în care se practică un păstorit de pendulare periodică, vor intra în vacanţa de vară cu mult mai devreme decât în mod normal, respectiv de săptămâna viitoare, pentru a-şi putea însoţi părinţii în transhumanţă pentru „văratul” oilor la munte.

De altfel, copiii din aceste sate vor reveni la cursuri doar de la 1 octombrie, această structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară de patru luni şi jumătate, existând şi în perioada regimului comunist.

Citeste si:  Vacanţă pentru transhumanţă: copiii din cinci sate pastorale de munte din Alba îşi însoţesc părinţii plecaţi cu oile

Pentru a recupera programa şcolară, copiii din cele cinci localităţi merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar.

Inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş a declarat, luni, că preşcolarii şi şcolarii din Loman (58), Pleşi (5) şi Tonea (10), comuna Săsciori, şi Purcăreţi (28) şi Strungari (56), comuna Pianu de Jos, vor avea vineri festivitatea de încheiere a anului şcolar, urmând să intre în vacanţă din data de 23 mai.

Deoarece mulţi dintre locuitorii din aceste sate se ocupă cu creşterea oilor, iar primăvara, după 15-20 mai, pleacă în transhumanţă, copiii beneficiază de o structură diferită a anului şcolar, aprobată de către ISJ, pentru a-şi putea însoţi părinţii.

Citeste si:  Sindromul post-vacanţă îi afectează şi pe copii

Familiile de păstori din aceste sate din Munţii Sebeşului urcă, în mai, cu animalele în zona fânaţelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în păşunile alpine. Aici, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi.

După 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata