Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu 5 ani

0 4

Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu cinci ani între 2000 şi 2015, a anunţat joi, 19 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai ales datorită progreselor înregistrate în Africa în ceea ce priveşte combaterea malariei şi a SIDA, relatează AFP.

Plusul de longevitate din ultimii 15 ani este cel mai semnificativ de după 1960, perioada în care lumea — în special Europa şi Japonia — a beneficiat de progresele socio-economice legate de reconstrucţia de după Al Doilea Război Mondial, a subliniat OMS.

În medie, un copil născut în 2015 poate spera să trăiască 71,4 ani: mai mulţi ani în cazul femeilor (73,8 ani) decât în cel al bărbaţilor (69,1 ani), potrivit datelor publicate în Raportul anual al OMS.

S-au făcut progrese importante împotriva „maladiilor evitabile şi vindecabile”, în special datorită lărgirii accesului la terapia antiretrovirală pentru a preveni infectarea cu HIV, a declarat directorul general al organizaţiei, Margaret Chan.

În anii 1990, speranţa de viaţă a regresat pe plan mondial din cauza ravagiilor cauzate de SIDA în Africa.

În pofida progreselor obţinute în cele mai sărace ţări, OMS a subliniat că există diferenţe semnificative între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.

Statisticile arată că o fată născută astăzi în Japonia are cea mai mare speranţă de viaţă: 86,8 ani.

În cazul bărbaţilor, Elveţia oferă cel mai bun mediu, cu o durată medie de viaţă de 81,3 ani.

Sierra Leone ocupă ultimul loc al clasamentului pentru ambele sexe, cu o medie de 50,8 ani pentru femei şi 49,3 ani pentru bărbaţi.

Pentru o durată de viaţă mai mare, OMS a evidenţiat necesitatea unor măsuri precum reducerea numărului de fumători — în prezent sunt 1,1 miliarde pe plan mondial — şi asigurarea apei potabile pentru circa 1,8 miliarde de persoane care beau zilnic apă contaminată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Comentarii
Se incarca...